Tyrystory, triaki i Trymery
Tyrystory, triaki i Trymery
Może mi ktoś powiedzieć w którym numerze EDW, były przedstawione zagadnienia tyrystorów, triaków i trymerów od podstaw??
Hej
Własnie ja tez jestem ciekawy. Przeglądałem ten temat i jest dość niewiele informacji w porównaniu z np. tranzystorami. Chciałbym np. wiedzieć jaka jest rola Tyrystora np. w sciemniaczu, jak można go wyłączyć( jak nim sterować) itp. Jak ktoś ma jakieś informacje dla początkujących równiez byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Piotrek
Własnie ja tez jestem ciekawy. Przeglądałem ten temat i jest dość niewiele informacji w porównaniu z np. tranzystorami. Chciałbym np. wiedzieć jaka jest rola Tyrystora np. w sciemniaczu, jak można go wyłączyć( jak nim sterować) itp. Jak ktoś ma jakieś informacje dla początkujących równiez byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Piotrek
-
keruseykaryu
Tyrystor/Triak w ściemniaczu pracuje jako klucz. Załączony w odpowiednim momencie przepuści odpowiednią ilość jednej połówki prądu przemiennego.leech10 pisze:Chciałbym np. wiedzieć jaka jest rola Tyrystora np. w sciemniaczu
Tyrystor/Triak zwykle wyłącza się sam. Po zmniejszeniu prądu anodowego do poziomu poniżej prądu podtrzymania.leech10 pisze:jak można go wyłączyć( jak nim sterować)