Silnik, kondensator, i tryby pracy
Silnik, kondensator, i tryby pracy
Witam. Mam silnik z frani z kondem 7,5uF 400V. Czy jest jakakolwiek możliwość by kondensator eksplodował?. Drugi pytanie dotyczy trybów pracy silnika. Co oznacza ze silnik pracuje w trybie S1? A S2? Jakie są w ogóle te tryby i ile ich jest?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
To zależy czym będziesz go obciążał. Jeśli jest sprawny nic się nie grzeje na biegu jałowym.U mnie silnik jest założony do pompy wody w ogródku i pracował nieraz 4-5h non stop czasami się przygrzał w upały .Kondensator tam służy tylko do rozruchu silnika
Teraz zajarzyłem o co ci chodzi.Myślałem ze chodzi ci o obroty (wolne /szybkie)Masz napisane na tabliczce tryb pracy ?
Teraz zajarzyłem o co ci chodzi.Myślałem ze chodzi ci o obroty (wolne /szybkie)Masz napisane na tabliczce tryb pracy ?
Nieprawda !!! Kolega myli specyficzny silnik dwu obrotowy(dwubiegowy) z zwykłym !Tryby S1 iS2 to sa szybkie obroty (wirowanie) i wolne (pranie).Jeśli to oryginalny kondensator to nic sie nie stanie on tam musi być.
S1 - to sinik o trybie pracy ciągłej, czyli taki który może pracować cały czas pod obciążeniem, i jego temperatura nie przekracza wtedy temperatury pracy. Takie silniki mogą też nie mieć w ogóle oznaczenia trybu pracy. zastosowania - wentylatory pompy, ruchome schody.
S2 - praca dorywcza, czas pracy silnika jest krótki w porównaniu z przerwami. w czasie przerwy silnik stygnie do temperatury ośrodka chłodzącego, najczęściej otoczenia. Dla tego silnik może być przeznaczony do większych obciążeń, ale krótkotrwałych. Zastosowania - młynek do kawy, chłodziarka, brama garażowa.
TRYBÓW PRACY OGÓLNIE JEST 10
Czy kondenstor może eksplodować ? - oczywiście, może i się zdarza, kiedy ma zwarcie, jest stary, źle dobrany, podłączony nie tam i nie tak jak trzeba.
Zadaniem tego kondensatora jest przesunięcie w fazie o 90° i zasila on tgz. uzwojenie rozruchowe(pomocnicze), które jest potrzebne do ruszenia silnika z miejsca, potem jest odłączane przez wyłącznik odśrodkowy w silniku, kiedy ten się rozpędzi do obrotów nominalnych.
Praktyczna elektrotechnika ogólna - podręcznik dla uczniów średnich i zawodowych szkół technicznych, wydawnictwo "rea".
Tutaj link.
http://wysylkowa.pl/ks568402.html
Bardzo fajna książka, jak ktoś nie jest elektrykiem z zawodu, a musi powalczyć z tym. Bardzo dużo rysunków, schematów norm, przykłady obliczeń w praktyce.
Tutaj link.
http://wysylkowa.pl/ks568402.html
Bardzo fajna książka, jak ktoś nie jest elektrykiem z zawodu, a musi powalczyć z tym. Bardzo dużo rysunków, schematów norm, przykłady obliczeń w praktyce.
Przyznaje pomyliłem się w pierwszej chwili pomyślałem ze chodzi o obroty.Znalazłem potem dopiero Link
Nie wiem. Łożysko pasuje się na 0, czyli bez tolerancji. Inaczej mówiać oś/wał wkładany do łożyska powinien być do niego dopasowany.Reasumując pręt gwintowany nie może być równy średnicy wewnętrznej łożyska, musi być od niej większy. Ile to zależy co potrzebujesz, albo trzeba dobrać pręt, albo łożysko do prętu.
- Załączniki
-
- łoże.GIF
- (1.27 KiB) Pobrany 10761 razy
Witam. Sprawa dotyczy silnika z pralki Frania 180W .
Tryb pracy to S1, czyli praca ciągła. Włączyłem silnik na czas około 15 minut. Po tym czasie był gorący, a po powąchaniu z okolić uzwojeń unosił się charakterystyczny zapach. Czy takie zachowanie silnika jest normalne? Nie chciałbym by silnik mi się spalił.
EDIT
aha i silnik pracował bez żadnego obciążenia.
pozdrawiam
Tryb pracy to S1, czyli praca ciągła. Włączyłem silnik na czas około 15 minut. Po tym czasie był gorący, a po powąchaniu z okolić uzwojeń unosił się charakterystyczny zapach. Czy takie zachowanie silnika jest normalne? Nie chciałbym by silnik mi się spalił.
EDIT
aha i silnik pracował bez żadnego obciążenia.
pozdrawiam