Transformator toroidalny 8V na 230V moce - jak to ugryźć.

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 08 cze 2014, 21:25

Wszystko rozbija się o całokształt problemu. Ostatnio w sklepie zoologicznym widziałem rybki w kubkach po musztardzie, i żyły. Nie wiem jaki gatunek może musztardówki :wink:
Teraz tak, jeżeli zmiany środowiskowe, tu konkretnie Natlenienie i temperatura nie są krytycznym czynnikiem, a nie powinny bo w akwarium pewnie masz tez rośliny, to system awaryjny nie musi działać od razu.
Już tłumaczę czemu.
Otóż sieć energetyczna jest zbudowana tak, że w przypadku zaniku zasilania, zaczyna działać tzw. APZ Automatyczne Ponownie Załączenie które po 15 minutach od zaniku zasilania próbuje je automatycznie przywrócić. Takie próby sa podejmowane dwie, czyli cykli trwa do 30 minut.
W tym czasie właściwie nie trzeba nic robić, tylko odmierzać sobie czas np Watchdogiem w CPU, bo precyzja żadna tu nie jest potrzebna. Akwarium można zaizolować od dna, i od góry (pokrywa), dzięki temu straty ciepła będą obniżone. Tlenu też powinno starczyć na te 30 minut. Prostszego sposobu oszczędzania energii i wydłużenia działania nie wymyślisz. Reszta to kwestia projektu UPSa i oprzyżądowania.

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik

Post autor: siekierzyński » 08 cze 2014, 21:41

kayron pisze:Ostatnio w sklepie zoologicznym widziałem rybki w kubkach po musztardzie, i żyły.
To są Bojowniki. Też to widziałem, jednak nie propaguję takiej metody karania rybek za złe zachowanie ;-P

Wszystko sprowadza się też do tego, że muszę poeksparymentować, bo tak to możemy i o wykorzystaniu energii z gwiazd rozmawiać, aczkolwiek widzę, że temat ciekawy :)

EDIT:
timo66 pisze:Coś innowacyjnego to ogrzewanie powietrzem. Cieniutki wężyk który ma małe dziurki. Ciepłe/gorące powietrze pokonuje drogę od dna aż do lustra wody oddając przy tym ciepło. Im większe bańki powietrza tym więcej ciepła "ucieknie" - czytaj sprawność.
To chyba raczej by nie przeszło, bo to powietrze nie może być za gorące, bo Kiryski u mnie robią sobie z tych baniek jacuzzi :D

ODPOWIEDZ