Jony130,
o cholera, faktycznie, często coś popelniam własnie takie blędy. Jesli ptot=0,3, to 0,3/20=15mA
Co do 5, wiedziałem, ze musze jakoś wziąc pod uwage napięcie diody, tylko nie wiedziałem, czy uznać ją za składnik R1, czyli UR1+Uled=1/2Uzas, czy inaczej.
Jesli led ma 1,7 ( tyle mają moje )to napięcie zasilania 10,3V
Ut=5,15, więc
Ptot=Uzas2/4rl => 10,32/320=331mW
Tak ma być?
Błąd. Mój czy autora artykułu?
A jaka będzie odpowiedz do zadania 4B??
Teraz lepiej tylko my elektronicy przyjmujemy że napięcie na diodach led to jakieś 2V lub 2.2V do obliczeń.
1.8V mają diody czerwone, 2.2V żółte i zielona, i powyżej 3V pozostałe kolory czyli niebieskie i białe i jakie tam są jeszcze.
Ale pytanie było czy ten tranzystor się do tego nadaje.
Teraz lepiej tylko my elektronicy przyjmujemy że napięcie na diodach led to jakieś 2V lub 2.2V do obliczeń.
1.8V mają diody czerwone, 2.2V żółte i zielona, i powyżej 3V pozostałe kolory czyli niebieskie i białe i jakie tam są jeszcze.
Ale pytanie było czy ten tranzystor się do tego nadaje.
Jony130,
a)Prąd maksymalny jaki może płynąc to 15mA
b) Prąd maksymalny jaki może płynąc to: 150mA
W pierwszym przypadku się nadaje, bo może obsłuzyć 15mA, w drugim nie, bo prąd maksymalny kolektora jest mniejszy od wyliczonej wartości 150mA.
W zadaniu 5. Tranzystor będzie sie grzał za bardzo.
Szkoda, że popieprzyły mi sie wartości.
Dzięki za pomoc.
a)Prąd maksymalny jaki może płynąc to 15mA
b) Prąd maksymalny jaki może płynąc to: 150mA
W pierwszym przypadku się nadaje, bo może obsłuzyć 15mA, w drugim nie, bo prąd maksymalny kolektora jest mniejszy od wyliczonej wartości 150mA.
W zadaniu 5. Tranzystor będzie sie grzał za bardzo.
Szkoda, że popieprzyły mi sie wartości.
Dzięki za pomoc.
https://elportal.pl/pdf/k01/32_13.pdf
rys. 60
Na powyższej stronie jest kolejne zadanie. Chyba coś musiałem roić źle skoro wyszedł mi radiator Rthra 0,4K/W. Za Tjmax przyjałem 150, Temp otoczenia 60. Moc tracona wyszła mi 47 (9,4V*5A ). Jaka powinna być odpowiedź?
rys. 60
Na powyższej stronie jest kolejne zadanie. Chyba coś musiałem roić źle skoro wyszedł mi radiator Rthra 0,4K/W. Za Tjmax przyjałem 150, Temp otoczenia 60. Moc tracona wyszła mi 47 (9,4V*5A ). Jaka powinna być odpowiedź?
Dobrze obliczyłeś. Bo te 47W to jest już max dla tranzystora w obudowie TO-220 i „wąskim gardłem” okazuje się duża wartość Rthjc=1.4°C/W
Zresztą można odczytać w katalogu że spadek mocy przy wzroście temperatury obudowy wynosi 0.72W/°C
Obliczmy temperaturę obudowy Tc=Tj-Rthjc*P=84.2°C
Czyli utrata mocy wyniesie ΔP=(Tc-25°C)*0.72W/°C=42.6W
I wynika z tego ze dla temperatury obudowy równej 84.2°C
Nasz tranzystor nie ma mocy strat równej 90W tylko Pd=90W-ΔP=47.3W
Potwierdza to rysunek zamieszczony w nocie na stronie pierwszej
http://www.ortodoxism.ro/datasheets/mospec/BD909.pdf
Chyba tak to się liczyło, bo dawno takich rachunków niewykonywałem
Zresztą można odczytać w katalogu że spadek mocy przy wzroście temperatury obudowy wynosi 0.72W/°C
Obliczmy temperaturę obudowy Tc=Tj-Rthjc*P=84.2°C
Czyli utrata mocy wyniesie ΔP=(Tc-25°C)*0.72W/°C=42.6W
I wynika z tego ze dla temperatury obudowy równej 84.2°C
Nasz tranzystor nie ma mocy strat równej 90W tylko Pd=90W-ΔP=47.3W
Potwierdza to rysunek zamieszczony w nocie na stronie pierwszej
http://www.ortodoxism.ro/datasheets/mospec/BD909.pdf
Chyba tak to się liczyło, bo dawno takich rachunków niewykonywałem