Ostrzeżenie ma, post skasowanytasza pisze:elektronWielki
ty to masz szczęście że ja już nie moderuje...serio...
za taki strzał miałbyś ban gratis
Prosze o pomoc
dopiero wieczorem bardziej późnymtasza pisze:proszę, zerknij na te moje wywody....
[ Dodano: 2006-05-30, 20:29 ]
zaraz poczytam wątek od poczatku, nie mogę odczytać schematów z załącznika bo takiego programu nie mam zinstalowanego. Nie wiem co masz w spice ale może tam jest założona jakaś rezystancja wewnętrzna trafa? Pomanipuluj tym parametrem to zobaczysz ze sie to wszystko zmieni. Uwzglednij napiecie tetnień jezeli masz załozone 2V to zmierzone napiecie przez miernik na kondensatorze bedzie wypadało w srodku tego napiecia tetnień. Nie zapominaj o diodach - zupełnie inny spadek napiecia jest przy nieobciążonym zasilaczu a co innego gdy obciążysz go wtedy w piku (podcza doładowywania kondensatora) przez diody moze popłynąć prąd kilka razy większy niż prad obciażenia co w efekcie daje o wiekszy spadek napiecia. Jeśli bez obciążenia uskrobiesz ledwie 1V to pod obciażeniem bedzie to ze dwa razy wiecej. Z tresci zadania zrozumiałem ze 24V ma być pod 80%obciążeniem. Troche brakuje tutaj konkretnej wartości maksymalnego pradu obciążenia. Może zasymuluj to zakładajac rezystancje trafa pierwotnego uzwojenia i wtórnego równe zero. Pod Circuitmakerem mogę to bez problemu robić i pięknie widć jak napięcie na wyjściu siada.tasza pisze:i dlaczego spice mi pokazuje co inne? wybacz - nie wiem...