solark pisze:Generalnie to nie wiem czy pracuje on jako układ odwracający czy niodwracający
A niby dlaczego? Co przeszkadza ci w jednoznacznym rozpoznaniu?
solark pisze:Jest również napisane że dla układu jako całości obowiązuje charakterystyka A czyli że nachylenie krzywej jest dwa razy większe niż dla normalnego filtru górnoprzepustowego i wynosi 40 dB na dekadę (niestety nie wiem skąd to się wzięło) czego niestety nie widzę na tym wykresie bo nawet skala na osi pionowej nie ma 40 dB a nachylenie jest raczej mniejsze.
Bo w tym układzie masz dwa filtry górnoprzepustowe. I tak filtr na R3, C3 ma nachylenie w pasmie zaporowym równe 20dB/dek tak samo jak filtr na R1,C1. I te nachylanie się "dodają" (dodawanie logarytmów to mnożenie w skali liniowej) i dlatego mamy 40dB/dec ale o tym to w rozdziale 12 powinno coś być.
Ale chodzisz wiesz skąd te 20dB/dec się wzięło? Podpowiem że ma to coś wspólnego z reaktancją Xc.
solark pisze:Nie rozumiem też skąd się wzięła ta częstotliwość graniczna 24,9 Hz (Jak to obliczyć?).
Zauważ że mamy dwa filtry górnoprzepustowe "nastawione" na tą samą częstotliwości graniczną.
I tak się składa, że ich wypadkowa częstotliwości graniczna wynosi te 16Hz. Ale okazało się że dla tej częstotliwości wzmocnienie maleje o -6dB a nas interesuje częstotliwość przy której wzmacnianie maleje o -3dB. Dlatego wypadkowa częstotliwość graniczna przy której wzmocnienie malej o te -3dB będzie większa o
1/√(√2 - 1 ) ≈ 1.553
Czyli
16Hz•1.553 ≈ 24.9Hz
solark pisze:Nie rozumiem również skąd się wzięła krzywa C gdy wielokrotnie zwiększymy C3 a wzmocnienie dla najniższych częstotliwości będzie wynosiło 1 ale już chyba wiem dlaczego bo układ stanie się wtórnikiem.
Zwiększenie C3 oznacza że częstotliwość graniczna filtry na R3,C1 przesunie się w stronę niskich częstotliwości (szybciej będziemy mogli zastąpić kondensat C3 zwarciem bo Xc3 << R3). Co oznacza że zostaje nam tylko C1 i R1 jako filtr o częstotliwości granicznej równej 16Hz. A dla niższych częstotliwości C1 stanowi rozwarcie (przerwę w obwodzie).
A to zmienia twój wzmacniacz we wtórnik napięciowy o wzmocnieniu równy 1V/V.
I przykładowa (poglądowa) charakterystyka częstotliwościowa (bez C3) wygląda tak