Mosfet-trafo-pytania
Mosfet-trafo-pytania
Witam
Czy transformator działa jak ogranicznik prądowy ? Np. Trafo 10V 2A po podłączeniu obciążenia 4A trafo nie będzie się grzało? wypluje z siebie tylko te 2A?
Teraz pod układ zasilany tym trafem podłączam Mosfet +PWM 5V . Przy 5V mosfet przepuszcza prąd 20A więc jaki będzie pik prądowy przy 5V ? 2 ampery ?
Jeśli źródłem prądu byłaby bateria to należy ograniczać maksymalny prąd instalując rezystor na drenie ?
Czy transformator działa jak ogranicznik prądowy ? Np. Trafo 10V 2A po podłączeniu obciążenia 4A trafo nie będzie się grzało? wypluje z siebie tylko te 2A?
Teraz pod układ zasilany tym trafem podłączam Mosfet +PWM 5V . Przy 5V mosfet przepuszcza prąd 20A więc jaki będzie pik prądowy przy 5V ? 2 ampery ?
Jeśli źródłem prądu byłaby bateria to należy ograniczać maksymalny prąd instalując rezystor na drenie ?
Nie.PIC2013 pisze:Czy transformator działa jak ogranicznik prądowy ?
Trafo będzie się grzało i napięcie bardzo spadnie (pewnie o połowę lub więcej) ale da te 4A.PIC2013 pisze: Trafo 10V 2A po podłączeniu obciążenia 4A trafo nie będzie się grzało? wypluje z siebie tylko te 2A?
Ty lepiej napisz co ty za układ chcesz zbudować?Teraz pod układ zasilany tym trafem podłączam Mosfet +PWM 5V . Przy 5V mosfet przepuszcza prąd 20A więc jaki będzie pik prądowy przy 5V ? 2 ampery ?
Hej
Normalnie to pilki prądu przy obciążeniu czysto rezystancyjnym beda wynosić tyle, ile pobiera urządzenie. CHyba że dasz urządzenie 12A na zasilacz 2A. To wtedy zasilacz poda tyle ile zdoła, a ile to będzie to nie wiem. Można zmierzyc od biedy miernikiem wpinając na chwilę , bez PWM, to obciążenie. Ale po co.
Nie wiem czy tobie nie chodziło czy z PWM da się zrobić ogranicznik prądowy?
Czy chciałeś podpiąc powiedzmy urządzenie , które pobiera 4A pod trafo 2A tylko dac 50% wypełnienia i ograniczyć watrość średnią prądu do 2A? O czymś takim myślałeś?
Pozdrawiam
Piotrek
Normalnie to pilki prądu przy obciążeniu czysto rezystancyjnym beda wynosić tyle, ile pobiera urządzenie. CHyba że dasz urządzenie 12A na zasilacz 2A. To wtedy zasilacz poda tyle ile zdoła, a ile to będzie to nie wiem. Można zmierzyc od biedy miernikiem wpinając na chwilę , bez PWM, to obciążenie. Ale po co.
Nie wiem czy tobie nie chodziło czy z PWM da się zrobić ogranicznik prądowy?
Czy chciałeś podpiąc powiedzmy urządzenie , które pobiera 4A pod trafo 2A tylko dac 50% wypełnienia i ograniczyć watrość średnią prądu do 2A? O czymś takim myślałeś?
Pozdrawiam
Piotrek
Tak,o czymś takim myślałem.
Np. Ogniwo Peltiera 10A wpięte między dren a zasilanie z trafo 2A (mostek itd.) wypełnienie PWM 20% czyli przez ogniwo lecą 2 ampery.
Sygnał z PWM 0-5V, przy 5V mosfet przepuszcza np.20A. Prąd płynący przez Ogniwo powoduje grzanie się tego elementu P=I2R. Czyli mając mniej wydajne zasilanie,ograniczę wydzielanie się ciepła na Ogniwie Peltiera ?
Np. Ogniwo Peltiera 10A wpięte między dren a zasilanie z trafo 2A (mostek itd.) wypełnienie PWM 20% czyli przez ogniwo lecą 2 ampery.
Sygnał z PWM 0-5V, przy 5V mosfet przepuszcza np.20A. Prąd płynący przez Ogniwo powoduje grzanie się tego elementu P=I2R. Czyli mając mniej wydajne zasilanie,ograniczę wydzielanie się ciepła na Ogniwie Peltiera ?
-
krótkozwarty
- -
PWM nie działa jako ogranicznik prądu, a jedynie uśrednia prąd (moc). W momencie załączenia - otwarcie mosfeta, powoduje "zwarcie" tranzystora i tylko obciążenie wyznaczy prąd wypływający z trafa + mostek. Jeśli obciążenie jest większe niż moc trafa, może to spowodować uszkodzenie uzwojenia pierwotnego lub wtórnego. Choć PWM spowoduje, że średnia moc będzie równa lub niższa niż transformator, to chwilowy pik prądu przekracza ww. przypadku możliwości uzwojeń. Nie ma tu znaczenia częstotliwość a nawet wypełnienie - trafo padnie.