Przetwornik analogowo-cyfrowy. Komunikacja z procesorem.

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Przetwornik analogowo-cyfrowy. Komunikacja z procesorem.

Post autor: e-lektryk » 29 kwie 2017, 16:28

Jak mogę sprawdzić przetwornik analogowo-cyfrowy ADC0832CCN? Urządzenie nie wyświetla nic na ekranie i nie wiem czy padł przetwornik czy procesor. Mierzyłem napięcie na nóżkach 5 i 6 (w moim układzie są one połączone ze sobą) oraz na nóżce 7 względem masy i na obu nóżkach mogę zmierzyć jakieś napięcie, w dodatku zmienia się ono gdy reguluję np. przy pomocy potencjometru regulując obroty silnika na nóżkach 5-6 względem masy jestem w stanie odczytać napięcia od 4 do 4.45 V DC. Na nóżce 7 względem masy mam 0.7 V, gdy naciskam przyciski służące do zmiany nastawy to napięcie spada do 0.08 V. Względem +5V DC napięcia są odwrotne tj. 0.7 V na 5-6 i 4.38 V na nóżce 7. Nie mam natomiast napięcie (0.01 do 0.04 V) na wyjściach z uC tranzystorów wysterowujących MOC3021. Wyświetlacz jest zasilany najprawdopodobniej przez układ ULN2003AN i jego też nie mam w sumie jak sprawdzić. Mogę tylko mierzyć napięcia na podłączonym do prądu układzie.
Załączniki
ADC0832CNN.png
ADC0832CNN.png (14.42 KiB) Przejrzano 3104 razy

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 01 maja 2017, 21:25

To jest układ cyfrowy, miernikiem niewiele zdziałasz. Powinieneś podejść do tego z oscyloskopem lub rejestratorem stanów logicznych. W ostateczności możesz układ wylutować lub przeciąć ścieżki i podłączyć się innym uC, ale nie wiem czy taka zabawa jest warta poświęconego czasu.

ODPOWIEDZ