Telefon stacjonarny

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Peszel
-

Telefon stacjonarny

Post autor: Peszel » 04 maja 2015, 18:53

http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zro ... cjonarnych
To co w filmie sprawdziłem i działa. Wyczytałem że podając wyższe zmienne można "zadzwonić".
Też działa.
Nic nie zepsuje jak zrobię tak:
Obrazek
?

Podobno tp podaje dużo wyższe napięcia przy dzwonieniu ale nie wiem na 100, a telefony mam(tylko) nowe ze sklepu, nie chce uszkodzić.

DC też jest transformatorowe. Nie wiem jak te napięcia podczas dzwonienia się na siebie nałożą, czy fazowanie ma znaczenie... dla mnie nic nie jest oczywiste:)

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 04 maja 2015, 21:07

Po pierwsze narysuj porządnie schemat, bo nie wiadomo które połączenia się ze sobą łączą a które tylko krzyżują. Po drugie nie zrozumiałeś idei działania linii telefonicznej. Źródło zasilania ma być połączone szeregowo z rezystorem i telefonami.
Jeżeli chodzi o działanie linii telefonicznej, to w czasie rozmowy (po podniesieniu słuchawki) panuje na niej napięcie stałe od około 10V do 16V. Na to napięcie nakłada się sygnał mowy. Jeżeli chcesz wywołać sygnał dzwonienia w drugim aparacie, musisz na linie odbiorcy podać sygnał o częstotliwości od 25Hz do 50Hz i napięciu około 60V.
Przeczytaj ten artykuł: https://elportal.pl/pdf/k03/03_08.pdf

Peszel
-

Post autor: Peszel » 04 maja 2015, 21:34

Wszystko się łączy. Na rysunku jest jedna z dwóch żył łączących telefony. Napięcie stałe jest przyłożone "na rezystor" tak jak na filmie, tak samo jak zmienne(dzwoni ten telefon, który nie ma podniesionej słuchawki, nie sprawdzałem przy obu odłożoych). To o co się martwię, bo mam ograniczoną wyobraźnie, to rezultat przyłożenia tych dwóch napięć na raz.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 05 maja 2015, 18:24

Peszel pisze:Napięcie stałe jest przyłożone "na rezystor" tak jak na filmie
Obrazek
Gdzie tu widzisz napięcie przyłożone na rezystor? Rozumies różnicę pomiędzy połączeniem szeregowym a równoległym?
Peszel pisze:rezultat przyłożenia tych dwóch napięć na raz.
Rezultat takiego połączenia będzie katastrofalny, ale przy odrobinie szczęścia czeka cię finał z fajerwerkami :razz: .
Tutaj trzeba zbudować coś na wzór bardzo prostej centrali telefonicznej. Bez podstawowej wiedzy elektrotechnicznej jest to niewykonalne. Najprościej obok linii interkomu zrobić drugą instalację dla dodatkowych dzwonków przy każdym telefonie.

Peszel
-

Post autor: Peszel » 05 maja 2015, 19:30

Zabił mnie ten screen. Moment podłączania krokodylkami rezystora ze 4 razy oglądałem... Ale ciekawostką jest że działa po mojemu, czyli błędnie i zasilanie i dzwonek.

W pierwszej chwili też myślałem o osobnych dzwonkach ale stwierdziłem, że skoro tak łatwo zadzwonić aparatem, to tak będzie schludniej. A to jednak nie aż takie proste... Mógłbym spróbować zobaczyć na oscyloskopie, jak te napięcia razem wyglądają, ale też mogę coś zepsuć(choć ryzyko wydaje mi się mniejsze) a wniosków z obserwacji, przekładalnych na bezpieczeństwo aparatów, mogę nie mieć żadnych.

Dzięki za pdf i odpowiedzi.

Malpo
-
Kontakt:

Post autor: Malpo » 14 maja 2015, 11:38

Witam,

co właśnie z tymi osobnymi dzwonkami? Nie lepiej w ten sposób właśnie przeprowadzić. Wątpię by coś się zepsuło. Można spróbować. skup zwierząt rzeźnych

ODPOWIEDZ