Procesor

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Jakubbb
-

Procesor

Post autor: Jakubbb » 14 gru 2014, 20:41

Witam

Dziś dobrałem się do układu starego radia samochodowego. Natrafiłem w nim na procesor który to wszystko napędzał, lecz nie wiem w jaki sposób mogę go wyciągnąć bez uszkodzenia procesora.

Tutaj jest jego zdjęcie.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 06 sty 2015, 17:18

Jakubbb, brak zdjęcia, pewnie za duża rozdzielczość zdjęcia.

edeknet, Nie musisz spamować/parkować postami nic nie wnoszącymi do tematu.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 08 sty 2015, 21:46

Jakubbb, nie ma sensu wyciągać procesora z radia. W 90% wypadków są to układy jednokrotnie programowane (w fabryce procesorów lub na linii montażowej) i na prawdę niewiele ciekawego z niego zrobisz.

- Co do demontażu, do wylutowania elementów SMD najczęściej używa się gorącego powietrza, a do tej pory nie spotkałem się z innym sposobem montażu układów scalonych w elektronice samochodowej.
- Jeśli nie masz dostępu do sprzętu, poszukaj serwisu laptopów/komórek, powinni pomóc i w cenie 'czteropaka' wylutować żądany komponent.
- Najbardziej radykalna metoda to wycięcie kawałka płytki wraz z procesorem, następnie zeszlifowanie laminatu aż do pól miedzi. Wtedy zwykłą lutownicą można odlutować resztki pól lutowniczych z układu scalonego bez jego uszkodzenia.

ODPOWIEDZ