Zadanie z elektroniki

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
MickeyMouse
-

Zadanie z elektroniki

Post autor: MickeyMouse » 02 paź 2014, 19:05

Witam,
bardzo proszę o jakąś wskazówkę jak w tym zadaniu obliczyć napięcie Up i Uo? Umiem wyliczyć wszystko z tego zadania, tylko nie za bardzo wiem jak się zabrać za te spadki napięcia na początku i końcu linii przesyłowej. Czy mógłby mi ktoś to jakoś wytłumaczyć?

Z góry dziękuję!
Załączniki
Clipboard01.jpg
Zadanie

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 02 paź 2014, 22:38

W układzie masz ukryte dwa dodatkowe rezystory. Są to rezystancje linii, którą musisz wyliczyć i wstawić w miejsce odcinków prostych między kropkami.

Wzór na rezystancję przewodu znajdziesz w literaturze oraz prawdopodobnie we własnych notatkach. Podpowiem że jest ona wprost proporcjonalnie zależny od długości przewodu i odwrotnie proporcjonalna do pola przekroju.

MickeyMouse
-

Post autor: MickeyMouse » 03 paź 2014, 10:37

Tak, to wyliczyłem, dla jednej linii rezystancja wynosi 0,0893 Ohm. Wyliczyłem również rezystancję zastępczą całego układu (23 Ohm), U odkładane na R wewnętrznej źródła i U na odbiorniku. Mam jedynie problem jak podejść do tych napięć na początku i końcu linii przesyłowej.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 03 paź 2014, 15:45

Zastosuje II prawo Kirchhoffa i po sprawie.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 04 paź 2014, 13:43

Dla napięć stałych, napięcie na każdym elemencie wyliczysz ze wzoru U=R*I (przekształcony wzór na prawo Oma). Prąd płynący w obwodzie możesz wyliczyć z tego samego prawa (sumujesz wszystkie rezystancje w obwodzie).
Jeśli wszystko dobrze policzysz to, jak wspomniał Jony130, prawa Kirchhoffa powinny potwierdzić wszystkie obliczenia.

Dla napięć przemiennych dochodzi przesunięcie fazy na pojemności i indukcyjności co oznacza wielokrotnie więcej zabawy, ale na tym etapie nie musisz się tym przejmować.

ODPOWIEDZ