Żródło prądu-czy istnieje?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Rafik79
-

Żródło prądu-czy istnieje?

Post autor: Rafik79 » 24 wrz 2014, 20:08

Witam,
Mam pytanie czy istnieje w rzeczywistości źródło prądu? Czy jest to tylko teoria? Ze źródłem napięcia sprawa jest jasna.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 24 wrz 2014, 20:49

Idealne źródło prądowe, tak samo jak źródło napięcia nie istnieją w rzeczywistości.

Rafik79
-

Post autor: Rafik79 » 25 wrz 2014, 6:02

Dzięki za odpowiedź. Chodzi mi o rzeczywiste źródło prądowe, czy jest jakiś konkretny przykład urządzenia. Czy to jest również teoretyczna rzecz?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 25 wrz 2014, 16:32

Rafik79 pisze:Dzięki za odpowiedź. Chodzi mi o rzeczywiste źródło prądowe, czy jest jakiś konkretny przykład urządzenia. Czy to jest również teoretyczna rzecz?
To nie jest teoretyczna "rzecz". Możesz sam zbudować lub kupić. Sam możesz bardzo niedoskonałe ale jednak źródło prądowe zbudować przy pomocy rezystora ;) który ustali konkretną wartość prądu w obwodzie np. obwód składający się z źródła napięcia, rezystora i diody LED. Jak wguglujesz sobie hasło "źródło prądowe" to znajdziesz realizacje mniej lub bardziej skomplikowane.
A tu masz przykłady scalonych układów źródeł prądowych, które możesz kupić : http://www.linear.com/parametric/Current_Sources

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 25 wrz 2014, 19:13

Idealne źródło prądowe musi być zawsze obciążone (najlepiej zwarciem) więc nie da się go nie obciążyć (przerwa).
Teoretycznie jeśli w obwodzie ze źródłem prądowym wstawisz przełącznik który rozłączysz, prąd w obwodzie nie zmieni się. Idąc tym tokiem rozumowania, by zachować stały prąd, napięcie wzrośnie do takiej wartości że między stykami przełącznika powstanie łuk elektryczny.

Umiesz w praktyce zrealizować takie źródło prądowe? Odpowiedź jest tylko jedna, wniosek prosty.

Teraz załóżmy że mamy do zrealizowania idealne źródło prądowe obciążone diodą zenera, która nie dopuszcza do wzrostu napięcia ponad określoną granicę. Tego również nie da się zrealizować w idealny sposób, ale da się zrealizować obwód niewiele ustępujący ideałowi. Zatem zacznij od ustalenia jakie konkretnie parametry są istotne a później pomożemy znaleźć odpowiedni układ spełniający twoje wymagania.

Rafik79
-

Post autor: Rafik79 » 25 wrz 2014, 19:26

Dzięki za odpowiedzi, rozjaśniło mi się:) Idąc tym tropem mam jeszcze jedno pytanie: przykłady urządzeń które wymagają sterowania napięciowego i prądowego. I jaka jest różnica między jednym a drugim sposobem- sory, może to pytania banalne, ale mój nauczyciel nie umiał mi tego wytłumaczyć konkretnie.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 26 wrz 2014, 18:32

W praktyce do przesyłania energii (mocy) stosuje się źródła napięciowe gdyż łatwiej jest zapanować nad przepływem prądu niż nad wzrostem napięcia.
Skoro tak jest, to dążymy do tego, by wszystkie urządzenia wymagały źródeł napięciowych, nie prądowych.

Dla przykładu urządzenia zasilane ze źródła napięciowego to: żarówki (wzrost temperatury zwiększa rezystancję włókna, co stabilizuje prąd), silniki DC (obracający się rotor generuje napięcie, które równoważy część napięcia zasilania, prąd spada i silnik nie przyśpiesza), układy elektroniczne (tu od napięcia zależy działanie, jego brak lub uszkodzenie urządzenia).
Do żarówek i silników czasem stosuje się ograniczenia prądu rozruchowego, jednak nie jest to reguła.

Mając stabilne napięcie zasilania, znamy prąd pobierany przez odbiornik i jego napięcie przewodzenia jest względnie stabilne, możemy stworzyć proste źródło prądowe. Dla DC używany rezystorów, dla AC możemy użyć kondensatorów i cewek/dławików.

A więc urządzenia zasilane ze źródeł prądowych to te które mają niekorzystną charakterystykę prąd/napięcie np. świetlówki i neonówki (wysokie napięcie zapłonu, niższe napięcie pracy), diody (LED i prostownicze) oraz złącza tranzystorów łączonych równolegle (tutaj charakterystyka jest akceptowalna, natomiast napięcie przewodzenia spada ze wzrostem temperatury co skutkuje lawinowym wzrostem prądu).

Jeśli mamy źródło sygnału, długie przewody oraz odbiornik na ich końcu, zazwyczaj stosujemy źródła prądowe. Po pierwsze chodzi tu o wrażliwość na zakłócenia, po drugie o spadki napięć. Zajmę się drugim problemem.
Źródło napięciowe 3V nie patrzy ile masz spadku na przewodach, więc odbiornik może dostać 3V ale może też dostać 1V, wszystko zależy od prądu i rezystancji przewodów.
Źródło prądowe 10mA również nie patrzy na napięcie na odbiorniku, lecz tak dobiera napięcie wyjściowe by w obwodzie przepłynął prąd 10mA niezależnie od spadków napięć na długich przewodach. Jeśli więc rezystancja odbiornika ustalisz na dokładnie 300 omów, odbiornik dostanie swoje 3V niezależnie od długości przewodów.
Dlatego właśnie w przemyśle często stosuje się czujniki z interfejsem prądowym, nie z napięciowym.

Rafik79
-

Post autor: Rafik79 » 26 wrz 2014, 23:31

Dzieki za odpowiedź:)

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 28 wrz 2014, 8:17

Rafik79 pisze:przykłady urządzeń które wymagają sterowania napięciowego i prądowego. I jaka jest różnica między jednym a drugim sposobem- sory, może to pytania banalne, ale mój nauczyciel nie umiał mi tego wytłumaczyć konkretnie.
A może prosty przykład tranzystora bipolarnego i polowego. W tym pierwszym przypadku zmianami prądu kolektora strujemy przy pomocy zmian niewielkiego prądu bazy, a w tym drugim przypadku zmianami prądu drenu strujemy podawanym napięciem na bramkę tranzystora.

ODPOWIEDZ