Korektor graficzny

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
borys777
-

Korektor graficzny

Post autor: borys777 » 09 maja 2014, 13:19

Witam,

zrobiłem korektor graficzny na sztucznej indukcyjności według schematu.

Obrazek

Na zielono na schemacie jest zaznaczona sztuczna indukcyjność.
Ma to być część większej całości, częstotliwość wzmacniana/tłumiona na dołączonym schemacie wynosi 150 Hz.
Układ działa dobrze do pewnego momentu, wyraźnie słychać że że wyznaczona częstotliwość jest rzeczywiście wzmacniana/tłumiona ale gdy przekręcam potencjometr w prawo (maksymalnie wzmacniam częstotliwość) to w głośniku pojawia się warkot.
Regulacja wynosi ok 80% z dalszym, z dalszym przekręcaniem potencjometru następuje opisany warkot w głośniku (słuchawkach ).
Zbudowałem kolejną sztuczną indukcyjność tym razem na wzmacniaczu operacyjnym, ale niestety nadal w słuchawkach słychać warkot gdy zbliżam się do skrajnego ustawienia potencjometru w prawo.
Ja osobiście nie potrafię znaleźć przyczyny problemu, będę wdzięczny za pomoc.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 09 maja 2014, 20:50

A czasem wzmacniacz ci się nie przerejestrowuje ?
Sprawdzałeś oscyloskopem co się dzieje?

borys777
-

Post autor: borys777 » 10 maja 2014, 6:37

Oscyloskopu nie posiadam (niestety ).
Zapomniałem wczoraj dodać że taki warkot występuje nawet beż doprowadzonego sygnału audio.
Miernik nastawiony na pomiar napięcia zmiennego wskazuje na wyjściu (bez doprowadzonego sygnału i z potencjometrem ustawionym na prawo) napięcie ok 0,5V.
A gdy wykonuję pomiar napięcia stałego to na wyjściu jednego i drugiego wzmacniacza występuje ok 6 V (czyli prawidłowo).
Wychodzi że układ po przekręceniu potencjometru w prawo staje się jakimś generatorem, ale nie wiem dlaczego.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 12 maja 2014, 16:59

Dziwne że ci się układ wzbudza. Ale spróbuj dodać kondensator 33nF równolegle do R7.
A potem zmniejsz R9 do 330R a R8 zwiększ do 2.2K.
I dodaj jakąś filtrację zasilania dla R12.

ODPOWIEDZ