termometr AVT3085

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
marcinb
-

termometr AVT3085

Post autor: marcinb » 27 kwie 2014, 21:31

Witam, zlutowałem termometr AVT3085 ale niestety wyświetlacz świeci na zielono nie wyświetlając nic (żadnych cyferek) czy mogłem dostać zestaw z nie zaprogramowanym mikrokontrolerem? czy coś zrobiłem źle? Kupiłem zestaw w wersji B.

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 28 kwie 2014, 10:34

Hej

No przyczyn moze byc wiele. Sprawdz zasilania na mikrokontrolerze i czujnikach. Wiesz walniety moze byc miktokontoler jak i wyswietlacz, tez to sie moze zdarzyc. Masz jakies inne uklady tego typu, programujesz moze miktokontolery?

Pozdrawiam
Piotrek

marcinb
-

Post autor: marcinb » 28 kwie 2014, 18:39

Witam,sprawdziłem napięcie dochodzi do mikrokontrolera.niestety nie mam programatora i w mikrokontrolerach cienko siedzę nawet nie wiedział bym jak zaprogramować.
Oczywiście w najbiższym czasie w miare możliwości czasowych chciałbym poznać procesory zastanawiam się od jakiego zacząć bo jest ich trochę a w maszynach które naprawiam to przeważnie występują PIC (ale to już temat na inną dyskusję)

Co do termometru to może tak być że kupuję nowy zestaw w EDW i mogę mieć uszkodzony procesor lub wyświetlacz?Niestety nie posiadam drugiego więc nie mogę podmienić części,jeśli w środe będzie otwarte EDW na Leszczynowej to wpadnę i kupie drugą sztukę i zobaczymy podmienię wyświetlacz i procek.

Jeśli komus jeszcze przychodzi coś do głowy lub miał ktoś taki przypadek to zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 28 kwie 2014, 19:15

Próbowałeś zmieniać kontrast wyświetlacza potencjometrem PR1? Może kontrast wyświetlacza jest ustawiony na minimum i stąd złudzenie, że wyświetlacz nic nie wyświetla.

marcinb
-

Post autor: marcinb » 28 kwie 2014, 19:24

Jak mi strasznie wstyyyd,,,kontrast był źle ustawiony i dlatego nic nie było widać....
dzięki za podpowiedź...ale to moje pierwsze zderzenie z takim wyświetlaczemi i prockiem.

Pozdrawiam!

sono2020
-

Post autor: sono2020 » 15 mar 2015, 18:44

Witam podepnę się pod temat bo mam problem z tym termometrem.
Mianowicie na dołączonych DS-ach 18B20 działa i wskazuje temp w zakresie -55 do 125C
Zakupiłem jednak DS na 2m przewodzie zatopionego w nierdzewnej gilzie i mam z nim problem gdyż po przekroczeniu 63C odczyt wariuje pokazuje temp poza zakresem np 150C na chwilę po czym wyświetla -0.1C i tak na wszystkich czterech portach.
DS-a na 2m kablu sprawdziłem jeszcze na Arduino i wskazuje cały prawidłowy zakres.
Zmieniłem jeszcze rezystor podciągający na 2x4,7k równolegle i dalej to samo.
Nie wiem gdzie szukać błędu.

ODPOWIEDZ