tranzystory konfiguracje pracy

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
piotrbh
-

tranzystory konfiguracje pracy

Post autor: piotrbh » 25 lut 2014, 22:38

Bardzo prosze jakby ktoś mógł przystępnie wytłumaczyć konfiguracje pracy tranzystora bipolarnego iu ipolarnego bo nie potrafię zrozumiec o co w tym chodzi i jeszcze drugie pytanie dotyczące działania tranzystorów unipolarnych: czy przez bramkę płynie prąd bo wiem że jest to sterowanie polowe ale nie do końca potrafie to sobie wyobrazić, wiem tez ze tr. Mosfet maja w bramce izolator ktory nie pozwala przewodzic pradu.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 26 lut 2014, 6:23

Poszukaj może najpierw na forum bo już temat był i jak dobrze kojarzę to Jony130 ładnie wyjaśnił. Jak nie to zasoby na www.elportal.pl tam są wykłady na ten temat również, a jak to zaczniesz zgłębiać to zadawaj tu bardziej konkretne pytania bo przecież nie ma sensu od podstaw tego tu powtarzać.

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 26 lut 2014, 13:34

Ten pan bardzo przystepnie tlumaczy, bardzo ciekawy cykl o tranzystorach.
http://www.youtube.com/watch?v=U2wWpLQACo8

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 26 lut 2014, 13:49

Hej

Tak jak wojtek napisał znajdź cykl o tranzystorach, ja od niego zaczynałem i szukaj postów Jony130 on wyjaśnia to jak nikt inny.

Co do drugiego pytania to odpowiedź jest i tak i nie :mrgreen:

Już wyjaśniam o co chodzi. Bramka MOSFETA jest izolowana jest w gruncie rzeczy kondensatorem( ma jakąś tam pasożytnicza pojemnośc, jest to podane w nocie katalogowej, np dla BUZ11 typowa 1500pF) I teraz sprawa ma się następującą. W przypadku gdy tranzystor jest permanentnie otwarty i na bramke przykładasz napięcie stałe np. 10V takiemu BUZ11 to prąd nie płynie. Bramka ma gigantyczna rezystancję. Dlatego np. w układach zwanych kluczami analogowymi pracują tranzystory MOSFET, bo nie płynie prąd bramki. Sa to urzadzenia, które puszczają analogowe( lub cyfrowe) sygnały jak przez przekaźni, jakby płynał prad bramki to sygnał byłby "skażony" składowa stałą.

A teraz dlaczego płynie prąd. Ano znowu mamy kondensator a dla pradu zmiennego kondensator nie jest już przerwą, jest jakąś tam impedancją(reaktancją), czyli prąd płynie. Sęk w tym że ta pojemnośc trzeba przeładować. Im wyższa częstotliwość tym wyższy prąd. Reaktancja( opór ) kondensatora maleje wraz ze wzrotem częstotliwości. I teraz musisz dać odpowiednio duży prąd aby "naładować" ten pseudo kondensator, czyli wyjście masz już obciązone bo pobieramy prąd. Prąd musi być odpowiednio duży aby poradzić sobie z tym kondensatorem. Jeśli napięcie będzie narastać zbyt wolno( bo źródło nie będzie miało dostatecznej wydajności prądowej , to nigdy nie otworzy w pełni naszego FETa. Układ nie będzie działał zgodnie z założeniami.

Tak to ja rozumiem. Poczytaj a potem pytaj

Pozdawiam
Piotrek

piotrbh
-

Post autor: piotrbh » 27 lut 2014, 21:26

Nie mogę nigdzie na forum znaleźć tego tematu gdzie jony130 wyjaśnia konfiguracje pracy tranzystora, ajakiś film na temat tranzystorów polowych ale po polsku może ktoś zna

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 27 lut 2014, 22:15

hej

Napierw zajrzyj tutaj:

https://elportal.pl/index.php?module ... 60&meid=13

Cały cykl o tranzystorach wyjaśniony wyśmienicie! Również o polowych

Filmów nie znam

Pozdrawiam
Piotrek

ODPOWIEDZ