Zewnętrzne zasilanie mini wieży

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
boogi
-

Zewnętrzne zasilanie mini wieży

Post autor: boogi » 17 lut 2014, 15:00

Witam,
potrzebuję jakiegoś zewnętrznego zasilania do typowej mini wieży (np. takiej http://www.avans.pl/lg-wieza-lg-cm2630b,id-150040 ). Myślałem nad agregatem prądotwórczym ale nie jestem pewien czy spełni on swoją rolę (nie może być przerw w dostarczaniu prądu, oraz agregat musi "pociągnąć" kilka godzin działania wieży non stop, no i dobrze by było żeby jej nie uszkodził).

Nie dysponuję innymi informacjami na temat sprzętu niż ten zamieszczony w opisie produktu na stronie, którą podałem wcześniej.

Czy da się kupić taki agregat w cenie 200-300 zł?

Jeśli nie, to czy istnieją jakieś alternatywy zasilania, które byłyby w stanie zasilić mini wieżę i były w miarę ekonomiczne?

Z góry dzięki za zainteresowanie tematem :wink:

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 17 lut 2014, 15:57

UPS plus kilka akumulatorów to rozwiązanie bardziej ekonomiczne, ale droższe na start i akumulatory trzeba co kilka lat konserwować albo wymieniać co kilkanaście.

Jeśli chcesz mieć agregat (rozwiązanie hałaśliwe) i zasilanie z sieci, to musisz dodać do tego UPSa który zapewni zasilanie na czas od odcięcia zasilania sieciowego do momentu startu agregatu.

A zanim zaczniesz szukać sprzętu, zastanów się czego oczekujesz od wieży. Jakiej mocy ma być wzmacniacz, chcesz mieć radio, odtwarzacz kaset czy może zmieniarkę na 5CD?
Gdy sprecyzujesz wymagane funkcje, rozejrzyj się za radiem samochodowym albo radiem przenośnym. Obie konstrukcje mają tą zaletę, że można je zasilać z akumulatora, a do kompletu wystarczy dodać jakiś prostownik by akumulator naładować.
Zastosowanie akumulatora i kupno dodatkowego radia może wydawać się bez sensu, ale w praktyce może okazać się tańsze ze względu na ilość akumulatorów niezbędnych do pracy przez te kilka godzin. UPS to dodatkowa przemiana energii która zawsze wprowadza jakieś straty.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 17 lut 2014, 21:07

A jak już agregat to tylko z AVR, bo wahania napięć na wyjściu tych "Chińczyków" potrafią niestety uszkodzić sprzęt.Zresztą każdy bez AVR potrafi uszkodzić.
Chociaż nie powiem, bo całe poprzednie wakacje podczas "jam session" w plenerze używałem agregatu 650W i ładnie obsługiwał trzy piece gitarowe i dwie lampki po 25W na delikatne oświetlenie.
W całą noc zjadał ponad 5L benzyny. Wahania napięcia było wiać po migotaniu żarówek, ale nic nigdy się nie stało. Taki agregat można kupić już za 200-300zł)
Może w Twoim przypadku sprawdzi się najlepiej przetwornica napięcia 12>230V z sinusem na wyjściu i jakiś dosyć pojemny akumulator od diesla.

boogi
-

Post autor: boogi » 18 lut 2014, 16:06

Serdecznie dziękuję za odpowiedź :)

Po zapoznaniu się z Waszymi uwagami muszę zrezygnować z agregatu - tak czy siak trzeba UPSa, poza tym hałasuje no i cena - jeśli nie chcę ryzykować sprzętem to nie mogę kupić zwykłego chińczyka na promocji.

Skłaniam się do rozwiązania zaproponowanego przez end - rozumiem, że połączenie akumulator samochodowy -> przetwornica napięcia 12>230V -> mini wieża załatwi sprawę? Koszt nie wydaje się wysoki - akumulator ok. 200 zł + przetwornica 160 zł (Przykładowa oferta z allegro). Tylko rodzi się pytanie: jak długo taki akumulator jest w stanie podtrzymać grającą mini wieżę?

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 18 lut 2014, 19:29

Podając optymistycznie czas do rozładowania akumulatora 74Ah i dużą sprawność przetwornicy, to przy tych 100W jakie wyciśniesz z tej wieżyczki i to nie mocy ciągłej, to może jakieś 6-7h podziała.
Musi być naprawdę dobry akumulator - najlepiej nowy.

boogi
-

Post autor: boogi » 19 lut 2014, 13:36

Dziękuję za pomoc i poświęcony czas :)

Temat do zamknięcia.

ODPOWIEDZ