Zestaw AVT 5165 - problem z uruchomieniem

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Kobranoc
-

Zestaw AVT 5165 - problem z uruchomieniem

Post autor: Kobranoc » 27 gru 2013, 13:17

Witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum. Piszę tu pierwszy raz i bardzo proszę o wyrozumiałość, jeśli nie trafiłem na właściwy dział.
Być może ktoś będzie mógł pomóc, bo moja wiedza w dziedzinie elektroniki ogranicza się do umiejętności złożenia prostego układu według gotowego schematu.
Kupiłem i złożyłem zestaw AVT 5165 - Pojazd integracyjny. Zrobiłem wszystko według załączonych do zestawu schematów i instrukcji, korzystając z dołączonych płytek i elementów. Złożyłem, odpaliłem i... cisza. Żadnych oznak życia.
Czy istnieje możliwość sprawdzenia układu w warunkach domowych, przy użyciu prostego uniwersalnego miernika, żeby zidentyfikować przyczynę niesprawności układu?
Jeśli to możliwe, to bardzo proszę o wskazanie metod i punktów pomiarów, które pozwoliłyby na wykrycie niesprawnych elementów lub obwodów i uruchomienie układu. Załączam zdjęcia zmontowanego pojazdu (odbiornik) od strony elementów i ścieżek.
A tutaj link do schematów, według których składałem zestaw: sklep.avt.pl/product/attachment/96a4145f9bd509e5ba13681f7d702211/pl_PL/5165.pdf
Załączniki
AVT5165 001.jpg
AVT5165 002.jpg
AVT5165 003.jpg

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 27 gru 2013, 13:27

Zwykłym miernikiem może być ciężko. Ale tak.
1. upewni się że nie pomylileś kostek MC145027, z MC145026 miejscami. jedna to koder, druga dekoder.
2. czy masz ten sam kod w pilocie i odbiorniku, zworki.
3. napięcia zasilania, czy są i takie jak powinny, i tam gdzie powinny.
4. przejrzyj, schemat i PCB. Mi się zdarzyło w pewnym kicie AVT na NE555, że zapomnieli jednej ścieżki na płytce zrobić, i układ nie działał.

Ale widzę AVT się nie wysilało przy tym projekcie, po najniższej linii oporu poszli. Mogli dać choćby jaki filtr zasilania, na linii MC145027.
PS.
To się wydaje tylko na tych zdjęciach takie, czy te silniczki są takie ogromne ? Ile one biorą prądu ? Mostki BA6418, nie są jakimiś tytanami mocy.

Kobranoc
-

Post autor: Kobranoc » 27 gru 2013, 14:46

Dziękuję za szybką odpowiedź.
1. kostki są na właściwych miejscach
2. zworki w nadajniku i odbiorniku - zgodnie z instrukcją na pierwszej parze pinów
3. nadajnik - bateria 9v, odbiornik sprawdzany na zasilaczu 6V - podłączone prawidłowo
4. sprawdzę
Jak na mój poziom - im układ prostszy, tym lepszy (byle działał). Jeśli chodzi o silniczki - są to przerobione serwa Futaba S3003, czyli to co AVT sugeruje jako napęd w instrukcji do zestawu.

ODPOWIEDZ