Sygnal composite na oscyloskopie.

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Sygnal composite na oscyloskopie.

Post autor: Amugilap » 17 gru 2013, 20:10

Hej,
Czy sygnal composite z oscylogramow jest poprawny? Nie chce mi sie to wyswietlic na ekranie monitora. Oscylogramy sa z nieobciazonego wyscia, sygnal mono. Wyglada jak by mial skladowa DC 1.2V, moze to przez to, jak myslicie? Jaki poziom jest akceptwany przez wejscie monitorowe RCA? bo rozne sprzecze informacje znajduje na ten temat. Dalaczylem zalacznik ze schematem wyjscia. Co to jest EMI435? induktor tworzacy filtr dolnopepustowy z rezystorem?
Załączniki
image001gg.png
image001gg.png (4.17 KiB) Przejrzano 4062 razy
image002gg.png
image002gg.png (4.17 KiB) Przejrzano 4062 razy
image003gg.png
image003gg.png (5.23 KiB) Przejrzano 4062 razy
image004gg.png
image004gg.png (4.9 KiB) Przejrzano 4062 razy
schem.png

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 24 gru 2013, 23:19

Pierwsza sprawa, jakie masz wejście w oscyloskopie / jakie masz obciążenie sygnału composite.
Spotkałem się z układami dającymi na wyjściu composite sygnał prądowy a nie napięciowy, więc bez obciążenia na wyjściu pojawiały się głupoty łącznie ze składową stałą.

Standard mówi że sygnał mieści się w przedziale 0-1V DC względem masy, z tego jeśli dobrze pamiętam przedział 0-0.3V zajmują komendy synchronizacji a przedział 0.3-1V zajmuje transmisja obrazu.

Na podstawie oscylogramu nie potrafię dojść czy sygnał jest poprawny.
Plik image004gg.png wygląda poprawnie, z innych zrzutów nie widzę jak wyglądają linie synchronizacji pionowej.

Nazwa EMI1435 to numer komponentu na schemacie, poszukaj listy materiałowej, bez tego nic nie wygoglasz.
Oznaczenie EMI wygląda na filtr blokujący zakłócenia el-magn i/lub wyładowania elektrostatyczne. Obstawiam że poziomo przez niego jest przejście w postaci niewielkiej rezystancji lub indukcyjności, natomiast między linią a dolnym pinem jest jakaś pojemność, dioda zenera lub inny transil, warystor, ... . Dla porządku, 'na oko' ten element 3 piny, a pin górny to linia przechodząca pod układem i łącząca się z dolnym pinem.

A rada z życia wzięta, spróbuj najpierw wyeliminować składową zmienną. Ja bym wpiął w żyłę sygnałową kondensator który przeniesie składową zmienną i mostkował go diodami prostowniczymi / rezystorami aż dolne szpilki synchronizacji zejdą do poziomu 0V +/- 5%.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 25 gru 2013, 11:56

Amugilap pisze:Nie chce mi sie to wyswietlic na ekranie monitora.
A na zwykłym TV? Obraz jest?
Z nowymi monitkami LCD to jest tak. Jak nie zobaczą poprawnych sygnałów synchro to obrazu nie zobaczysz, bo skaler nie będzie umiał sobie dostroić. Skriny z oscyloskopu dają trochę za mało danych by zobaczyć czy długości impulsów są ok.
Ale możesz zmierzyć i porównać ze standardem http://martin.hinner.info/vga/pal.html
Dodatkowo sprawę psuje ta duża składowa stała.
Amugilap pisze:Dalaczylem zalacznik ze schematem wyjscia. Co to jest EMI435?
Szkoda, że na początek nie opisałeś od czego ten schemat. No ale to jest proste do zgadnięcia bo to Amiga 500. EMI435 to dwa dławiki i kondensator do masy pomiędzy nimi. Taki zwykły filterek typu T.

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 26 gru 2013, 18:36

Hej,
Dzieki za sugestie, problem rozwiazany. Jest to Amiga 500 jak zauwazyl keruseykaryu, ktora probowalem ozywic od pewnego czasu. Faktycznie tak jak pisze Ertew nie ma sensu ogladanie nieobciazonego sygnalu (podawalem prosto na wejscie 1M oscyloskopu). Sygnal obciazony 75 omami prezentuje sie poprawnie a dziwna skladowa stala ktora wydawala mi sie przyczyna braku obrazu znika. Problemem bylo ze uzywalem uszkodzonego monitora ktory dawal niewlasciwe obciazenie. Po naprawie monitora obraz pojawil sie.
Poczatkowo prubowalem wlasnie tak jak radzil Ertwew wyeliminiowac ta skaldowa stala ale nic z tego mi nie wychodzilo, przez chwile udalo mi sie ujrzec tylko bardzo rozmazany obraz ktory zaraz znikl.
Tak wiec wyglada na to ze tak jak zauwazyl Ertew w Amidze 500 sygnal na wyjsciu composite jest pradowy i trzeba o tym pamietac przy pomiarach.
Dzieki keruseykaryu za linka na temat PAL sporo tego przejrzalem ale akurat na tak dokladny opis nie trafilem.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 27 gru 2013, 11:28

Amugilap pisze:Faktycznie tak jak pisze Ertew nie ma sensu ogladanie nieobciazonego sygnalu (podawalem prosto na wejscie 1M oscyloskopu). Sygnal obciazony 75 omami prezentuje sie poprawnie a dziwna skladowa stala ktora wydawala mi sie przyczyna braku obrazu znika.
No nie do końca nieobciążonego bo zapominasz o R409.
Amugilap pisze:Poczatkowo prubowalem wlasnie tak jak radzil Ertwew wyeliminiowac ta skaldowa stala ale nic z tego mi nie wychodzilo, przez chwile udalo mi sie ujrzec tylko bardzo rozmazany obraz ktory zaraz znikl.
Bo sam kondek w szeregu to za mało. Się naładuje, prąd nie płynie i obraz... znika.
Amugilap pisze:Tak wiec wyglada na to ze tak jak zauwazyl Ertew w Amidze 500 sygnal na wyjsciu composite jest pradowy i trzeba o tym pamietac przy pomiarach.
No wtórnik w hybrydzie jest, ale dalej trza pamiętać o R409.

ODPOWIEDZ