Pytanie poczatkujacego o tranzystory

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Mike
-

Pytanie poczatkujacego o tranzystory

Post autor: Mike » 04 lip 2013, 4:24

Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na forum.
Jako zupełnie początkujący staram się zrealizować mój pierwszy projekt który mam nadzieje z Wasza pomocą uda mi się dokończyć.
Stawiam pierwsze kroki z Arduino i za cel obrałem sobie kontrole małego pilota włączającego ON/OFF światło. Programowo już coś tam idzie ale utknąłem na podłączaniu się do pilota.

Pilot ma dwa microswitche które maja wspólny plus idący od bateri i podają go do układu scalonego odpowiedzialnego za transmisje. Chce się podłączyć z Arduino do tych przełączników żeby je zwierać programowo.

Normalnie steruje się z Arduino wyjściem cyfrowym podanym przez rezystor na bazę tranzystora NPN. Mozna takich 'przełączników' zastosować tyle ile jest wolnych wyjść cyfrowych zakładając ze wszystkie z kontrolowanych przełączników dzielą wspólna masę.

W moim pilocie wspólny jest plus na przełącznikach i nie bardzo wiem jak zmodyfikować taki standardowy układ na tranzystorze NPN żeby działał z moim pilotem.

Mike

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 04 lip 2013, 6:03

Rozumiem, że masz podawac gdzies do układu przez przełączniki poziom jedynki logicznej? To moze po prostu zastosuj tranzystor npn w układzie wtórnika emiterowego. Czyli kolektor podłaczasz do +, pomiędzy emiter, a mase dajesz rezystor, wyjście sterujące "czymś" z tegoż emitera idzie. Jak na baze (poprzez rezystor) podasz + to i na emiterze pojawi sie +, jak na baze dasz 0 to tranzystor nie będzie przewodził i na emiterze będziesz tez miał 0.
A czy od drugiej strony przełącznik nie jest jakimś rezystorem do masy (minusa baterii) podłączony?

Mike
-

Post autor: Mike » 04 lip 2013, 15:05

Wojtek, dzieki wielkie za odpowiedz.
Poczytałem trochę i znalazłem ze da się wysterować układ nadajnika (pt2264) prosto z wyjścia arduino podając stan wysoki bezpośrednio na pt2264 bez dodatkowych tranzystorów. Zasugerowałem się zasilaniem pilota przez baterie 12V ale znalazłem w specyfikacji ze pt2264 może być sterowany od 3V do 12V - czyli ' stan wysoki' na wyjściu cyfrowym zadziałał.

pozdrawiam
Mike

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 05 lip 2013, 11:41

Mike pisze:Zasugerowałem się zasilaniem pilota przez baterie 12V ale znalazłem w specyfikacji ze pt2264 może być sterowany od 3V do 12V - czyli ' stan wysoki' na wyjściu cyfrowym zadziałał.
A gdzieś to wyczytał? Mi się wydaje to niemożliwe. Szczególnie, że normalnie dla układów CMOS stan wysoki to przedział od Vcc do ok 2/3Vcc. A niski od GND do 1/3Vcc.

ODPOWIEDZ