Zapis na karcie pamięci

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
slawus1998
Użytkownik

Zapis na karcie pamięci

Post autor: slawus1998 » 06 kwie 2013, 10:09

Dzień dobry mam takie pytanie: czy za pomocą mikrokontrolerów dźwięk audio, który mam np. na wyjściu wtyczki "jack" można go zapisać na karcie pamięci?. Jeśli tak, to taki układ http://www.sklep.atnel.pl/pl/p/micro-SD-adapter/38 byłby konieczny? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 07 kwie 2013, 18:48

Teoretycznie tak, ale wymagałoby to przetwornika A/C i dość szybkiego mikrokontrolera. W praktyce możesz zastosować wolniejsze próbkowanie, by układ działał poprawnie, ale zmniejszy to jakość dźwięku. Druga sprawa, to obsługa karty SD. Aby była ona widoczna w komputerze (bo domyślam się, że chcesz to potem przenieść gdzieś), trzeba zastosować system plików FAT16 lub FAT32.

A co do linku, to zwykłe gniazdo na kartę z łatwymi do przylutowania wyprowadzeniami. To samo możesz zrobić samemu, o ile nie boisz się SMD.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 07 kwie 2013, 19:00

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 07 kwie 2013, 19:03

Tak, tylko to jest odtwarzacz, a koledze chyba chodziło o nagrywanie. Tak przynajmniej zrozumiałem wypowiedź.

EDIT: OK, nagrywanie też znalazłem.

slawus1998
Użytkownik

Post autor: slawus1998 » 08 kwie 2013, 14:59

Wiecie panowie chodzi mi o to, że chcę nagrać dźwięk, który mam na wtyczce jack, przy dość dobrej jakości dźwięku, gdyż zależy mi na nagrywaniu rozmowy, a jeśli by ktoś jeszcze miał jakiś schemat budowy takiego urządzenia, to proszę

EDIT przejrzałem ten link, do tego urządzenia co jest w sklepie atnel, głównie służy do odtwarzania. A mi chodzi o nagrywanie.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2013, 15:14 przez slawus1998, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 08 kwie 2013, 15:04

Kolego, taki rekorder wyjdzie znacznie drożej niż dyktafon cyfrowy. O Zaprogramowaniu uC już nawet nie wspominam. Zacznij swoją przygodę od prostych układów elektronicznych, ucz sie c w międzyczasie a za jakiś czas sam będziesz śmiał się z dzisiejszych pytań- wiem o tym bo też myślałem kiedyś że wszystko jest proste do wykonania, potrzebny jest tylko "schemat" :wink:

slawus1998
Użytkownik

Post autor: slawus1998 » 08 kwie 2013, 15:15

Tak wiem programować dopiero zaczynam się uczyć, ale no tak trochę na gwałt zależy mi na urządzeniu, by ten dźwięk zapisać

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 08 kwie 2013, 15:43

Hej

Kup sobie ten dyktafon. Bedzie mniejszy, poręczniejszy i na 100% będzie działać. Ma wyjście USB a z niebo przetransferujesz na SD.

ja tez myslałem że zrobie wszystko. Nawet prosty termometr na ICL 7107 na stykówce nie chciał działać dobrze. Na płytce PCB zadziałał( misiałem mieć złe połączenie na stykówce). Za dużo kombinujesz na poczatek. Zobaczysz, ja się ciesze że wyświetlam elementy tablicy przy pomocy petli, robie pętle zagnieżdżone i proste obliczenia w C. Nie zaczynaj od tego bo polegniesz i uznasz się za przegranego co będzie bzdura ale tak bedzie. Mój pierwszys scalak to było NE555 i migającą diodą( Jest jeszcze temat na elportalu zresztą, mój:-) ) Myslisz ze mi zadziałał, coś ty:-) Robiłem i robiłem. teraz juz wiem co się robi z NE555 bynajmniej he he , ale wiele , rzeczy(ogromna ilość, między innymi uC) przedemną.

Pozdrawiam
Piotrek

P.S.

Off top: Własnie zamówiłem zestaw do budowy łopat turbiny wiatrowej H-Darrieus. Chciałem wycinać sam ( wykładowca ma CNC). Zaprojektowałem żebra z balsy, myślałem wzmocnić aluminiowym Ceownikiem itp. Dzwonie do sklepu modelarskiego po czesci a facet mi mówi że mam tak nie robić. On mi wykona model skrzydła z Pianki wybierze odpowiednią balse i da włókno szklane oraz żywice modelarską. Takie skrzydła służą do budowy modeli akrobacyjnych co latają 150-200 km/h. Nie wiedziałem. To co chciałem robić było by i sporo droższe i prawdopodobnie by się sypneło. Dlatego nie pchaj się w ten twój rekorder ale kup dyktafon

slawus1998
Użytkownik

Post autor: slawus1998 » 08 kwie 2013, 16:10

No to dobra zrezygnuje z rekordera, ale dzięki za wszelką pomoc. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ