Zwarcie do +

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
btclood
-

Zwarcie do +

Post autor: btclood » 19 lut 2013, 20:20

Witam,
mam mały problem natury elektronicznej mianowicie mam dostawać na jeden z portów 5V i wtedy ma układ coś wykonywać gdy nie ma na tym porcie tych 5V to układ ma wrócić do poprzednich czynności i tu jest mały problem na razie zrobiłem układ w isis proteus jako otrzymywanie tych 5V dałem przycisk podłączony do 5V. Problem że gdy nie jest wciśniety to na porcie jest stan nieustalony i układ nie wraca do poprzednich ustawień. Zrobiłem schemat podłączenia:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Zastanawiam się czy takie podłączenie jest prawidłowe. Jeśli tak bym zrobił to gdy nie było by podawane 5V to na porcie jest GND i wszystko działa.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 19 lut 2013, 20:37

Witam,
przyciskiem robisz zwarcie, więc musisz zastosować rezystor. Najlepiej to zwarcie do GND (minus zasilania) zastąpić rezystorem 10kΩ, albo do pinu 2 podłączyć szeregowo ten opór 10kΩ i kolejno do +5V.

btclood
-

Post autor: btclood » 19 lut 2013, 21:17

timo66 pisze:Najlepiej to zwarcie do GND (minus zasilania) zastąpić rezystorem 10k,
Obrazek

Czy ten rezystor 10k powinienem podłączyć do masy?
timo66 pisze:albo do pinu 2 podłączyć szeregowo ten opór 10k i kolejno do +5V.
Obrazek

Chyba nie do końca dobrze Cię zrozumiałem.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 19 lut 2013, 22:23

Dobrze mnie zrozumiałeś. W pierwszej wersji rezystor do masy.
Bez rezystora zwierasz plus z minusem zasilania, a poprzez zastosowanie rezystora ograniczasz prąd do małej wartości - w tym przypadku 5V/10kΩ =0,5mA

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Re: Zwarcie do +

Post autor: rezasurmar » 20 lut 2013, 8:38

btclood pisze:Witam,
mam mały problem natury elektronicznej mianowicie mam dostawać na jeden z portów 5V i wtedy ma układ coś wykonywać gdy nie ma na tym porcie tych 5V to układ ma wrócić do poprzednich czynności i tu jest mały problem na razie zrobiłem układ w isis proteus jako otrzymywanie tych 5V dałem przycisk podłączony do 5V. Problem że gdy nie jest wciśniety to na porcie jest stan nieustalony i układ nie wraca do poprzednich ustawień. Zrobiłem schemat podłączenia:
[url=http://img694.imageshack.us/img694/6291/pliy.png]Obrazek[/URL]

Zastanawiam się czy takie podłączenie jest prawidłowe. Jeśli tak bym zrobił to gdy nie było by podawane 5V to na porcie jest GND i wszystko działa.
Pamiętaj, nigdy pod żadnym pozorem nie podłączaj pinów procesora do + albo Masy zasilania. Bo wykopcisz procka szybciej niż ci się wydaje.

Oczywiście po za stworzonymi do tego pinami zasilania.
Nawet Reset musi być podpięty przez 10K.

ODPOWIEDZ