Witam,
Składam programator z tej strony http://mirley.firlej.org/programator_stk200
Układ jest prawie gotowy, brakuje mi tylko kondensatora MKT 1µF. W elektronicznym w mojej miejscowości nie było MKT 1µF. Czy mogę zastąpić go elektrolitem ?
Czy układ zadziała z układem scalonym 74HC244 ?
Czy przed pierwszym uruchomieniem układu trzeba coś przestawiać w biosie ? Jeżeli na płytce będzie np. zwarcie to port ulegnie uszkodzeniu ? Jak bezpiecznie uruchomić ten układ ?
Pozdrawiam
Programator STK200 kondensator
Zamiast tego kondensatora możesz dać ceramiczny 100nF (mała rezystancja wewnętrzna) oraz elektrolityczny ponad 1uF (rozsądna granica górna to 100uF).
Różnicą między układem HC a HCT prawdopodobnie będzie prędkość maksymalna. Możliwe że będziesz musiał zmniejszyć prędkość programowania żeby układ działał.
Poza drobnymi szczegółami, układy są między sobą kompatybilne.
W biosie nie musisz nic przestawiać, układ powinien pracować od razu.
Ryzyko uszkodzenia komputera istnieje i to spore:
Po pierwsze żaden z pinów od 2 do 9 złącza LPT nie może być zwarty do +5V i nie powinien być zwarty do masy.
Możesz to sprawdzić podłączając miernik elektroniczny między każdy z pinów a masę oraz podłączyć zasilanie układu. Następnie łączysz rezystorem 1k punkt który mierzysz z masą i z plusem i sprawdzasz czy miernik pokazuje odpowiednio poniżej 0,5V i powyżej 4V.
Po drugie, wszystkich inach nie ma prawa pojawić się napięcie >0,6V gdy komputer jest wyłączony. W teorii jest to nie możliwe, w praktyce pilnuj żeby rozłączyć zasilanie programowanego procesora przed wyłączeniem komputera i wszystko będzie dobrze.
Różnicą między układem HC a HCT prawdopodobnie będzie prędkość maksymalna. Możliwe że będziesz musiał zmniejszyć prędkość programowania żeby układ działał.
Poza drobnymi szczegółami, układy są między sobą kompatybilne.
W biosie nie musisz nic przestawiać, układ powinien pracować od razu.
Ryzyko uszkodzenia komputera istnieje i to spore:
Po pierwsze żaden z pinów od 2 do 9 złącza LPT nie może być zwarty do +5V i nie powinien być zwarty do masy.
Możesz to sprawdzić podłączając miernik elektroniczny między każdy z pinów a masę oraz podłączyć zasilanie układu. Następnie łączysz rezystorem 1k punkt który mierzysz z masą i z plusem i sprawdzasz czy miernik pokazuje odpowiednio poniżej 0,5V i powyżej 4V.
Po drugie, wszystkich inach nie ma prawa pojawić się napięcie >0,6V gdy komputer jest wyłączony. W teorii jest to nie możliwe, w praktyce pilnuj żeby rozłączyć zasilanie programowanego procesora przed wyłączeniem komputera i wszystko będzie dobrze.
Zmierzyłem napięcia na pinach bez rezystora:
pin 1 - 0V
pin 2 - 0V
pin 3 - 0V
pin 4 - ok. 0,85V
pin 5 - ok. 1,30V
pin 6 - ok. 1,30V
pin 7 - ok. 1,30V
pin 8 - ok. 1,30V
pin 9 - ok. 1,25V
pin 10 - ok. 4 V
pin 12 - 0V