Pomoc przy pierwszej płytce

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Zdzichu
-

Pomoc przy pierwszej płytce

Post autor: Zdzichu » 18 lis 2012, 17:49

Witam

Zwracam się z prośbą o pomoc z wykonaniem pierwszej płytki pcb. Zamierzam zrobić regulator temperatury z oślej łączki A03. Obrazek
Zaczynam oczywiście od schematu w eagle i tutaj rodzi się mój pierwszy problem, otóż przekaźnik HFD41, nie znalazłem go w bibliotece, czy jest możliwość zastąpienia go jakimś łatwodostępnym(w sklepach) i gotowym w bibliotece? Czy konieczne jest zrobienie i dodanie go do biblioteki? Nie znalazłem nawet takiego co miałby 6 wyprowadzeń..
Dodaję schemat w eaglu, jakbym ktoś mógłby mi podpowiedzieć i jeśli już są jakieś błędy to wskazać. Dziękuje bardzo za pomoc
PS: nie moglem dodac pliku .sch wiec daje print screena
Załączniki
schemat jpg.JPG
schemat eagle

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 18 lis 2012, 19:28

Mysle ze ten powinien sie nadac:
http://sklep.avt.pl/p/pl/493342/przekaz ... -1012.html

Dla nietypowych elementow czesto stosuje niezbyt elegancka ale skuteczna opcje w eagle, tzn wstawiam element JPE1 z biblioteki jumper na kazdy wymagany pin i potem na plytce dopasowywyje recznie odleglosci miedzy pinami.

Zdzichu
-

Post autor: Zdzichu » 18 lis 2012, 21:06

Hmm, tego też nie znalazłem w mojej bibliotece eagle. Ale może jest jakaś baza bibliotek do pobrania(w której jest) o której nie wiem? W google nic nie znalazłem...

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 18 lis 2012, 21:13

Jeśli dobrze pamiętam to pod przekaźnik RM-82 pasuje element z eagle o nazwie 4052 w bibliotece relay.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 19 lis 2012, 4:46

Wystarczy dobrze poszukać. Obudowę identyczną z HFD41 znalazłem pod nazwą FRS1B w bibliotece 'relay" (Eagle 6.3.0). Są to podstawowe biblioteki Eagle, Ze strony CadSoft'u http://www.cadsoftusa.com/downloads/lib ... anguage=en zawsze można pobrać więcej bibliotek.

Zdzichu
-

Post autor: Zdzichu » 19 lis 2012, 13:53

Trochę nie ogarniam tej biblioteki eagle, np. gdzie są podane wymiary elementów.. Po za tym brakuje mi też wiedzy, które parametry są ważne, a które nie ;p W każdym razie, dziękuje bardzo za pomoc z przekaźnikiem. Teraz etap 2 ustawienie tych elementów. Trochę czasu mi to zajęło, więc mam nadzieję, że błędy nie zmuszą mnie do bawienia się w tę łamigłówkę jeszcze raz ;p Moje wątpliwości budzi ścieżka pod kondensatorem C2 i między emiterami a kolektorami tranzystorów, ale skoro w programie się tam zmieściły to ok??
Załączniki
board.jpg

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 19 lis 2012, 15:37

Zdzichu, mam kilka zastrzeżeń co do schematu:

1) staraj się symbole masy i zasilania rysować w jednej linii
2) nie załamuj tak brzydko linii jak przy R4
3) przy każdym elemencie zostaw co najmniej jedno pole "przewodu", jak połączysz bez tego dwa elementy to raz że nie wygląda to estetycznie, a dwa - nie wiadomo czasem czy to jeden element czy dwa
4) napisy możesz obracać i przesuwać podobnie jak elementy, najpierw tylko użyj opcji smash na elemencie i chwyć za krzyżyk przy napisie.
5) zapoznaj się z etykietami (labels), bardzo podnoszą czytelność schematu
6) skoro masz tyle mas i zasilań, to może warto poprowadzić szynę masy i zasilania (poziome kreski) i do nich dołączać poszczególne elementy?
7) połączenia rysuj opcją net, a nie wire!
8) za dużo kropek (joints), brzydko to wygląda, np. przy tych tranzystorach z lewej
9) warto pogrupować logicznie moduły układu (polecenie wire, linia przerywana longdash, warstwa info),
10) nie bój się rozsunąc nieco elementów, u Ciebie się wszystko zlewa, źle się to ogląda.
11) mój schemat, zobacz jak się powinno rysować (może nie jest to jakiś wzór, ale blisko):
Obrazek
12) jak masz czas, to polecam: http://youtu.be/5CF0Q81nGzY (i dalsze części)
Zdzichu pisze: PS: nie moglem dodac pliku .sch wiec daje print screena
.sch możesz spakować do np. ZIP-a czy RAR-a, a to już można dodać.

Co do płytki się nie wypowiadam, bo sam aktualnie się uczę je projektować. :)

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 19 lis 2012, 17:18

Trochę nie ogarniam tej biblioteki eagle, np. gdzie są podane wymiary elementów.
Niestety nie zawsze są podane wymiary, zależy to głównie od autora konkretnej biblioteki. Ja w takim przypadku wybieram wizualnie podobną obudowę i dodaję ja do schematu, a wymiary sprawdzam w oknie Board. Ostatecznie w takiej sytuacji można wydrukować wzór płytki, i przykładając elementy do kartki papieru sprawdzić czy wybrano właściwą obudowę.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 19 lis 2012, 17:29

Dobrze jest dysponować jakąkolwiek drukarką. Jak nie wiesz czy dana obudowa się zgadza z tym co posiadasz to drukujesz widok ścieżek, nawet to co aktualnie masz i przykładasz dany element. Ja tak szukałem kilku obudów.

Zdzichu
-

Post autor: Zdzichu » 19 lis 2012, 20:12

Dziękuje za wszystkie porady. Schemat jest dla mnie na ten moment mniej ważną sprawą, ale na pewno wezmę pod uwagę przy następnym razie ^^ Teraz kluczowa jest płytka, czy nie ma w niej dużych błędów, czy ścieżki się wytrawią (czy nie są za cienkie), czy mogą przechodzić pod tranzystorem i kondensatorem. Czy dobrze je załamuje (pod względem trawienia). No i ten JP1, czy to są po prostu dwie dziurki gdzie będzie można kabelki przylutować?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 19 lis 2012, 22:08

Płytka ta przy odpowiednim rozmieszczeniu elementów mogła by być nawet o połowę mniejsza. Jeżeli układ ten będzie miał jakieś konkretne zastosowanie to można by dodać jeszcze na płytce zasilacz do tego układu na LM7812. Jeśli to układ tylko do testów, nauki lub eksperymentów to może być zasilany z odrębnego zasilacza.

Ścieżki na takiej płytce mogą być szersze, nawet około 1 mm. Natomiast ścieżki biegnące od przekaźnika do złącza JP1 powinny być jeszcze szersze. W przeciwnym razie ścieżki te mogą się przepalić przy większym obciążeniu.

Zdzichu
-

Post autor: Zdzichu » 20 lis 2012, 11:34

Dziękuje za konkretne uwagi, co do wielkości płytki to kwestia wprawy, czy to wynika z nieznajomości jakiś zasad? Bo tak jak mówię, na ten moment to problem mi sprawiło, żeby wszystko na jednej warstwie się odbyło, a co dopiero wielkość :D Myślę, że na ten moment wystarczy bez zasilacza, ale zdaje się, że brakuje w takim razie też jakiegoś złącza gdzie podłączę baterię? No i w przypadku grubszych ścieżek ponawiam wątpliwość, czy pod C2 może ona tak iść? Czy może tamtą zostawić tej grubości a resztę poszerzyć?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 20 lis 2012, 16:08

Wielkość płytki to kwestia wprawy i doświadczenia przy projektowaniu. Ścieżki jak jest możliwość należy stosować szersze, a jeśli zachodzi taka potrzeba to można je też zwęzić. Przy małej szerokości ścieżek trzeba wziąć pod uwagę swoje umiejętności przy wykonywaniu płytki w warunkach domowych.

Zamiast prowadzić ścieżkę pod kondensatorem C2, poprowadź ją nieco wyżej pomiędzy rezystorami R6 i R7 równolegle do tych rezystorów. Pomiędzy polami lutowniczymi tych rezystorów jest większy prześwit niż pomiędzy polami lutowniczymi kondensatora C2.

Zdzichu
-

Post autor: Zdzichu » 20 lis 2012, 18:20

Ok, to co udało mi się zrobić.. Trochę niebezpiecznie blisko siebie są te grubsze ścieżki? Czy to poważne zagrożenie dla wykonania tej płytki, czy ujdzie? No i czy to już ostatni etap, czy należy rozlać masę gnd?
Załączniki
plytyk.jpg

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 20 lis 2012, 18:39

Z tymi ścieżkami na złączu JP1 to wystarczy podprowadzić je jedną z dołu a drugą z góry i masz po kłopocie. Nie podoba mi się połączenie obu tranzystorów. Nie wykonasz tego w domu.

ODPOWIEDZ