Wskaxnik przepływu pradu

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
leech10
Użytkownik

Wskaxnik przepływu pradu

Post autor: leech10 » 01 paź 2012, 13:36

Hej

Moja żona uzywa trójnika, który wkłada do gniazka po czym wpina wszystkie możliwe urządzenia topiąc trójnik, gniazdko i wybijając bezpieczniki. Niestety jej sie nie przetłumaczy że tak nie wolno( kiedys wyrabiała ciasto biszkoptowe ubijaczem do piany aż końcówka z przekładnią planetarną rozeszła się od goraca)

Chciałbym wykonac urządzenie, które po przekroczeniu pradu np. 10A zaswieciło czerwonym Ledem i włączyło buzzer. Nie bardzo wiem jednak jak się wykonuje takie mierniki

Znalazłem na necie scalone mierniki ale to wysokiej dokładności a ja tego w sumie nie potrzebuje chodzi o bardziej ogólne wartości. Oczywiście siec 240V

Pozdrawiam
Piotrek

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 01 paź 2012, 14:45

w instalacji powinien być bezpiecznik maksymalnie 16A, tyle ile teoretycznie jest w stanie przenieść gniazdo. Nie ma więc możliwości żeby samo z siebie się stopiło, coś jest nie tak.
Jeśli już chcesz tak bardzo wydziwiać, wyrzuć wszystkie rozgałęźniki z domu i kup żonie zapas przedłużaczy. Nie wiem jak budżetowe wersje, ale normalna „listwa” z filtrem przeciwprzepięciowym do komputera ma w środku bezpieczniki. To rozwiązanie dla Ciebie.

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 01 paź 2012, 15:59

Hej

mam 16A bezpieczniki, wywalają od czasu do czasu ale własnie znalazlem nadtopiony trojnik, dlatego chcialem ostrzegacz. Moge w sumie kupic listwe ale wolalbym nie placic co chwile za bezpieczniki albo byc wołanym, ze prąd nie dziala, stąd mój pomysł na ten alarm

pozdrawiam
Piotrek

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 01 paź 2012, 20:21

Jeśli jesteś pewien że instalacja może pracować przy 16A i bezpiecznik jest sprawny, to sprawę powinien załatwić dobry przedłużacz. Rozgałęźnik to dobry pomysł co najwyżej do lampek choinkowych, różnie są wykonane a najczęściej z takiego pająka jakaś wtyczka lubi się wysunąć (pewnie z tego powodu się nadpalił).

ODPOWIEDZ