Patent z diodami już dawno zrobiłęm i wszystko było ok :> po prostu nie wiem jak to zrobiłem, ale bezmyślnie chyba napisałem program dla silniczka unipolarnego, który ma przecież dwa uzwojenia dzielone na 2 części (czyli w sumie jakby 4) i tam można w dwóch kolejnych krokach załączać uzwojenia jednej pary w przeciwnych kierunkach. Ja posiadam silniczek bipolarny i najpierw muszę zasilić całe uzwojenie w jednym kierunku, później drugie, później pierwsze w przeciwnym kierunku niż początkowo itd. Jasne jest dla kogoś kto przeczytał program z 1 postu, że to nie może działać na bipolarnym :>
Po przeczytaniu jeszcze raz teorii coś się rozjaśniło, sprawdziłem i działa

ale na silnikach z cd-romu nadal kicha ;p
Dla zainteresowanych wklejam kod:
Kod: Zaznacz cały
int AX=2;
int AY=4;
int BX=8;
int BY=10;
void setup() {
pinMode (AX, OUTPUT);
pinMode (AY, OUTPUT);
pinMode (BX, OUTPUT);
pinMode (BY, OUTPUT);
}
void loop() {
digitalWrite(AX, HIGH);
digitalWrite(AY, LOW);
delay(5);
digitalWrite(AX, LOW);
digitalWrite(BX,HIGH);
digitalWrite(BY,LOW);
delay(5);
digitalWrite(BX, LOW);
digitalWrite(AY,HIGH);
digitalWrite(AX, LOW);
delay(5);
digitalWrite(AY, LOW);
digitalWrite(BY, HIGH);
digitalWrite(BX, LOW);
delay(5);
digitalWrite(BY, LOW);
}
Max wyciśnięta częstotliwość przełączania uzwojeń przy której silnik się jeszcze kręcił wynosiła 500 Hz, ale dało się łatwo go zablokować. Przy 200 Hz jest już trudniej zablokować
Niestety, na te silniczki zdecydowałem się ponieważ są względnie tanie i nie znalazłem nic bardziej sensownego na zakupy żeby miało jak najmniejsze gabaryty. Chyba, że ktoś coś ma na rzeczy (potrzebuje takich silniczków na pracę inżynierską do manipulatora)
Dzięki jeszcze raz za ofiarną pomoc, najważniejsze to uczyć się na błędach