Mostek H - diody zabezpieczające

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Merki
-

Mostek H - diody zabezpieczające

Post autor: Merki » 16 wrz 2012, 13:39

Witam, mam pytanie odnośnie diod zabezpieczających w mostku H:
Obrazek

Interesuje mnie sprawa co się stanie podczas wyłączenia sterowania silnika i pojawiającego się przy tym napięcia samoindukcji:

a) zasilanie bateryjne - czy prąd przepłynie przez obie diody położone na przekątnej poprzez źródło zasilania (tutaj-bateria, akumulator)?

b) zasilacz - prąd przepłynie tak samo przez diody, tyle, że obwód zamknie się na kondensatorze filtrującym napięcie?

Jeżeli tak to co się stanie, gdy do tego samego napięcia mamy podłączone jakieś inne elementy? Powstanie chwilowa destabilizacja i układ może ulec uszkodzeniu?

Proszę mnie poprawić jeżeli się mylę ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 16 wrz 2012, 18:18

W obu przypadkach, A i B tak się właśnie stanie. W przypadku A kondensator też powinien być. Kondensator w takim układzie jest na tyle duży, że prąd zaindukowany w uzwojeniach silnika nie spowoduje znaczącego zaburzenia napięcia zasilania. Jeśli jest to silnik DC to już gorsze rzeczy będą się dziać na zasilaniu w czasie jego pracy :)

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dondu » 16 wrz 2012, 19:53

Nie należy zasilać silnika (w tym wypadku mostka H) bezpośrednio z tego samego źródła co układ go sterujący np. mikrokontroler. Innymi słowy np. akumulator 12V idzie na zasilanie mostka H oraz na regulator napięcia zasilający np. mikrokontroler. Takie rozwiązanie powoduje bezproblemowe działanie urządzenia.

Jeżeli więc planowałeś inaczej, to tak nie rób.

Merki
-

Post autor: Merki » 17 wrz 2012, 19:03

No właśnie nie planowałem, po prostu chciałem się upewnić czy dobrze myślę ;) To tłumaczyłoby dodatkowo dlaczego mostki scalone np. L293D mają dwa niezależne piny dla zasilania Vcc - jedno dla silników, a drugie dla logiki.

Dzięki śliczne za odpowiedzi, do zamknięcia temat :wink:

ODPOWIEDZ