Pomoc w elektryce

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 14 wrz 2012, 21:18

No to wkręcaj tylko po 1 żarówce, skąd mamy wiedzieć że żyrandol nie ma 20 żarówek i każda po 100W?
A bezpiecznik nie wykryje upływności, no chyba że to jest FI. Tak zwane S zadziała po przekroczeniu wartości dopuszczalnego prądu, czyli również zwarcia, ale nie musi być. Może też wybijać dużo szybciej jak jest leciwej firmy lub/i był przegrzany.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 14 wrz 2012, 21:20

A kiedy dokładnie te bezpieczniki się wyłączają? W czasie wkręcania? Może dlatego, że nie wkręca się pod napięciem? No chyba, że pstryczek masz wyłączony a i tak wywala. Wtedy możliwe że masz pstryczek na zerze zamiast na fazie, co powinieneś naprawić. Powiedz też co to za bezpiecznik wywala. Może różnicówka?

Arghooo
-

Post autor: Arghooo » 15 wrz 2012, 7:11

Kilka zarowek da sie wkrecic 3 z 9 potem bezpiecznik wysiada i albo strzela ten co mam w domu ale glowny na klatce schodowej (tylko od mojego domu).

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 15 wrz 2012, 11:14

Może zrób nam zdjęcie tego bezpiecznika który Ci wyrzuca.

Możliwych jest kilka przyczyn:
- źle zaprojektowana/wykonana instalacja
- uszkodzona izolacja przewodów w żyrandolu
- przeciążasz instalację w budynku
- itp itd.

Najlepiej jakbyś zrobił fotkę tego bezpiecznika, bo nie wiem czy to jest różnicówka, główny bezpiecznik, bezpiecznik od oświetlenia, czy masz instalację która ma odseparowane gniazda sieciowe i światło od siebie nawzajem....

Fajnie by było jakbyśmy mieli schemat instalacji, ale dobrze wiem, że czegoś takiego na bank nie posiadasz :wink:

A co do uszkodzenia izolacji, to możesz próbować mierzyć to zwykłym multimetrem, ale jeśli nic nie znajdziesz to należało by go sprawdzić miernikiem izolacji który bada podwyższonym napięciem (np 500V).

Arghooo
-

Post autor: Arghooo » 15 wrz 2012, 11:52

Zyrandol juz naprawiony z jednego z gniazd bylo przebicie na obudowe i tu byl duzy problem dziekuje za pomoc :)

ODPOWIEDZ