Generator sygnału prostokątnego na WO - pytanie
Generator sygnału prostokątnego na WO - pytanie
Witam. Czytam ostatnio książkę Pana Piotra Góreckiego o wzmacniaczach operacyjnych. Natrafiłem tam na układ generatora przebiegów prostokątnych(schemat przedstawiam na dole). Z tego co wyczytałem układ działa następująco: Na początku na wyjściu układu (U2) jest wysokie napięcie. R1 równy z R2 dzielą te napięcie na pół. Na drugiej gałęzi C i R na starcie na C nie ma nic. Na wejściach wzmacniacza jest sytuacja następująca: Na górnej gałęzi mamy połowę napięcia, a na dolnej nic, tak więc wzmacniacz wzmacnia sygnał z wejścia (+) do maxa. W tym samym czasie kondensator się ładuje i gdy osiągnie wartość minimalnie wyższą od tej połowy z górnej gałęzi to wtedy wzmacniane jest wyjście (-) z odwrotną fazą, więc sygnał na wyjściu ląduje na ujemnym maxie. Wtedy zaś na górnej gałęzi na wejściu (+) jest połowa napięcia zasilania tyle, że z minusem. Kondensator rozładowuje się ale w odwrotną stronę i gdy potencjał na dole będzie niższy od tego górnego wtedy wzmacniacz wzmocni wyjście górne do maxa itd.
Mam nadzieję, że dobrze rozumuję działanie tego układu i do niego podobnych. Jednak nie rozumiem jednej podstawowej rzeczy. Skąd na początku jest wysokie napięcie w punkcie z U2? Tak jakby wzmacniacz startował i od razu był na wysokim potencjale? Tylko skąd? Wrzuciłem schemat do programu CrocClip i układ nie działa. Po prostu nic się nie dzieje. Jeśli ktoś wie jak to się odbywa, że na początku jest w U2 wysokie napięcie prosiłbym o wytłumaczenie.
Mam nadzieję, że dobrze rozumuję działanie tego układu i do niego podobnych. Jednak nie rozumiem jednej podstawowej rzeczy. Skąd na początku jest wysokie napięcie w punkcie z U2? Tak jakby wzmacniacz startował i od razu był na wysokim potencjale? Tylko skąd? Wrzuciłem schemat do programu CrocClip i układ nie działa. Po prostu nic się nie dzieje. Jeśli ktoś wie jak to się odbywa, że na początku jest w U2 wysokie napięcie prosiłbym o wytłumaczenie.
Teoretyczne to mamy 50% szansy, że to będzie dodatnie nasycane. I pozostałe 50% na "ujemne" nasycenie.
W sumie to zależny to od wielu zewnętrznych czynników, jak choćby wszędobylskie szumy czy też inne drobne nie idealności WO. Dlatego w praktyce w ogóle się tym nie przejmujemy.
A jakie wartości elementów zastosowałeś w krokodylu?
Bo u mnie w Yenka (następca krokodyla) musiałem sam za pomocą przycisku wyprowadzić układ ze stanu równowagi. Bo inaczej układ nie chciał oscylować. Ale to normalne w idealnym świecie symulacji komputerowej. Gdzie nie ma żadnych zaburzeń.
W sumie to zależny to od wielu zewnętrznych czynników, jak choćby wszędobylskie szumy czy też inne drobne nie idealności WO. Dlatego w praktyce w ogóle się tym nie przejmujemy.
A jakie wartości elementów zastosowałeś w krokodylu?
Bo u mnie w Yenka (następca krokodyla) musiałem sam za pomocą przycisku wyprowadzić układ ze stanu równowagi. Bo inaczej układ nie chciał oscylować. Ale to normalne w idealnym świecie symulacji komputerowej. Gdzie nie ma żadnych zaburzeń.
Hmm w takim razie czegoś nie rozumiem z teorii. Uczono mnie, że wzmacniacz operacyjny czysty bez żadnych dodatkowych obwodów wzmacnia wejście (+) do maxa w fazie i wejście (-) do maxa w przeciw fazie. Jeśli na początku na oba wejścia podajemy 0 to skąd na wyjściu pojawia się napięcie? Bo tak to wygląda jakby na rysunku?
edit:
Tzn no właściwie to tu są te dodatkowe obwody, z tym że po prostu nie wiem skąd na starcie układu jest to wysokie napięcie? Jaka właściwość WO o tym mówi?
edit:
Tzn no właściwie to tu są te dodatkowe obwody, z tym że po prostu nie wiem skąd na starcie układu jest to wysokie napięcie? Jaka właściwość WO o tym mówi?
W teorii idealny WO charakteryzuje się nieskończenie wielkim wzmocnieniem w otwartej pętli. Dlatego już bardzo małe odchylenie (spowodowane przez jakiekolwiek zakłócenie) różnicy napięć miedz wejściem dodatnim a ujemnym, spowoduje wejście WO w dodatnie lub ujemne nasycenie.
Dodatkowo w rzeczywistości powinieneś pamiętać z książki o WO, że zwarcie wejść WO powoduje nasycenie się wzmacniacza na skutej istnienia czegoś takiego jak napięcie niezrównoważenia. Czy też wpływ prądów polaryzujących wejście, które wywołają niezerowe napięcie i wyprowadzi WO z równowagi.
Dlatego mówię, w praktyce nie ma z tym żadnych problemów.
Dodatkowo w rzeczywistości powinieneś pamiętać z książki o WO, że zwarcie wejść WO powoduje nasycenie się wzmacniacza na skutej istnienia czegoś takiego jak napięcie niezrównoważenia. Czy też wpływ prądów polaryzujących wejście, które wywołają niezerowe napięcie i wyprowadzi WO z równowagi.
Dlatego mówię, w praktyce nie ma z tym żadnych problemów.
Dzięki chyba już rozumiem z tym wzbudzaniem o co chodzi. Dodaję dodatkowe obwody do wzbudzania i po przyciśnięciu przycisku wszystko gra. Teraz zajmuję się generatorem sinusa na WO. Złożyłem układ z mostkiem Wiena.
Jednak układ nie generuje mi sinusoidy, chociaż zachowałem podane warunki. Z doborem parametrów korzystałem z tej strony(1 obrazek i opis do niego): http://www.4qdtec.com/singen.html . Jednak i z innych stron niezbyt działał, więc tak się zastanawiam czy w ogóle jest możliwe w symulatorze komputerowym takim jak crocclip zrobienie czegoś takiego?
Jednak układ nie generuje mi sinusoidy, chociaż zachowałem podane warunki. Z doborem parametrów korzystałem z tej strony(1 obrazek i opis do niego): http://www.4qdtec.com/singen.html . Jednak i z innych stron niezbyt działał, więc tak się zastanawiam czy w ogóle jest możliwe w symulatorze komputerowym takim jak crocclip zrobienie czegoś takiego?
O generatorach sinusa z wykorzystaniem WO (ogólnie wzmacniaczy) możesz poczytać sobie tu
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=78270#78270
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=78270#78270
Z tymi wartościami elementów w mostku RC na pewno nie zadziała. musisz użyć bardziej profesjonalnego symulatora np. darmowego LTspice.polak27 pisze:więc tak się zastanawiam czy w ogóle jest możliwe w symulatorze komputerowym takim jak crocclip zrobienie czegoś takiego?
Mnie udało się wzbudzić ten generator w Yenka po ustawieniu time step 1ms.

Oczywiste konieczne było dodanie obwodu ARW
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 75#7154875
Oczywiste konieczne było dodanie obwodu ARW
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 75#7154875