Agregat

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
HV
-
Kontakt:

Agregat

Post autor: HV » 04 sie 2012, 6:23

Witam was. Mam pytanie o agregat z lodówki, może on pracować w trybie ciągłym czy przerywanym? Chodzi mi o klasy silnika S1,S2,S3. Domyślam się że to klasa przerywana, ale nie mam pewnosci.

Dzięki :smile:

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 04 sie 2012, 8:11

W lodówce zasadniczo nie ma silnika, agregat to specyficznej budowy pompa. Napędzane to jest bardziej na zasadzie cewki której rdzeń jest tłokiem sprężarki. Ale robiło sie kiedyś z nich takie małe kompresory :mrgreen: Niestety ich użyteczność ze względu na wydajności jest nijaka, coś tam wydmuchać, napompować koło w rowerze.

Awatar użytkownika
andrzejzis
Użytkownik

Post autor: andrzejzis » 04 sie 2012, 16:51

S1- praca ciągła.
S2- praca dorywcza, np. "S2 30(min.)"
S3- praca przerywana, np. "S3 25(%)"
...
Aż do S8- praca długotrwała z okresową zmianą prędkości obrotowej, np. "S8 25(%) 150(c/h) 30(kW) 960(obr/min)"

PS.
Zasadniczo w lodówkach domowych jest silnik. Jest razem z sprężarką upakowany w hermetycznej obudowie napełnionej olejem. Nie neguję tego co piszesz kayron, jak i nie neguję tego, że istnieją lodówki z grzałką elektryczną w miejsce silnika, tzw. lodówki absorpcyjne. Ale zasadniczo w lodówkach jest silnik, przeważnie jest on jednofazowy z pomocniczym uzwojeniem rozruchowym. Są jeszcze lodówki i chłodnie przemysłowe spożywcze i niespżywcze z inną budową agregatu i całej reszty.

ODPOWIEDZ