Witam.
Chciałbym zapytać, zanim zacznę robić głupoty, czy na kostce LM2576 dało by się zrobić przetwornicę podwyższającą, np. z 12V do 300V (dla lamp)? Na wyjście kostki podany byłby transformatorek, drugim odczepem do +12V. Na wtórnym dioda + kondek na odpowiednie napięcie, no i dzielnik rezystorowy, a kostka byłaby w wersji ADJ.
Czy jest możliwe coś takiego? Szukałem w necie i schematu takiego nie znalazłem.
Przetwornica podwyższająca na LM2576
Zerknij do dokumentacji, jak jest podłączony tranzystor wyjściowy.
Jeśli można wykonać układ jaki proponujesz, to na pewno uzwojenie pierwotne transformatora musisz podłączyć między 'OUTPUT' a masę, nie do +12V.
Do tego dwie szybkie diody: OUT-masa i na wyjściu trafa.
Nie wiem czy taki układ będzie działać, ale zwróć uwagę na kierunek podłączenia trafa, zmiana miejscami końców jednego uzwojenia może mocno zmienić wydajność przetwornicy.
Jeśli można wykonać układ jaki proponujesz, to na pewno uzwojenie pierwotne transformatora musisz podłączyć między 'OUTPUT' a masę, nie do +12V.
Do tego dwie szybkie diody: OUT-masa i na wyjściu trafa.
Nie wiem czy taki układ będzie działać, ale zwróć uwagę na kierunek podłączenia trafa, zmiana miejscami końców jednego uzwojenia może mocno zmienić wydajność przetwornicy.
O prawidłowym połączeniu trafka wiem, gdyż z powodzeniem robię przetwornice podwyższające oparte o mikrokontrolery. Zastanawiało mnie tylko, czy można wykorzystać do tego właśnie LMa. Wiadomo, że są do tego dedykowane układy jak MC34063 czy UM3843, ale chciałem zobaczyć, czy da się zrobić boosta na tym układzie. Diody stosuję UF7007 lub mocniejsze UF5408. Wiem, że MBRy mają dobre parametry, ale nie znalazłem typu na napięcie powyżej 75V.