Cewka Helmholtza

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
hell_X
-

Cewka Helmholtza

Post autor: hell_X » 09 lip 2012, 21:19

Witam!

Właśnie obliczam sobie rzeczoną cewkę ze względu na różne parametry... No i wychodzi mi, że im większy jest promień cewki tym mniejszą liczbę zwojów musiałbym nawinąć, przy zadanej stałej indukcji. Jakoś to nie logiczne jest, zawsze myślałem, że im cewka ma mniejszy promień tym indukcja wewnątrz jest większa. Może robie jakiś błąd w obliczeniach?

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 10 lip 2012, 12:08

Robisz gdzies blad w obliczeniach, bo przy zwiekszeniu promienia R x razy powinno zachodzic:
[img]http://latex.codecogs.com/gif.latex?B=\ ... thrm{const}[/img]
co znaczy, ze liczba zwojow tez powinna wzrosnac o x razy.

hell_X
-

Post autor: hell_X » 10 lip 2012, 18:01

Kurdę, byk był w tych moich obliczeniach że hej, wstyd straszny. Dzięki edwacc! :)
Mam jeszcze jedno pytanie, zaznaczę tylko, że elektronikiem nie jestem, więc nie dziwcie się - dlaczego we wzorze jest przenikalność magnetyczna próżni wstawiona, skoro cewka pracować będzie w powietrzu przecież a nie w próżni. Ofc to jest jasne i zbawienne, że tak jest, bo na szczęście wymyślił to ktoś mądrzejszy ode mnie w tej dziedzinie, ale po prostu chciałem to zrozumieć.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 10 lip 2012, 18:05

Bo one są takie same.

ODPOWIEDZ