Sterowanie tranzystora IGBT bd911 z ATmega16

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
t.dzikielewski
-

Sterowanie tranzystora IGBT bd911 z ATmega16

Post autor: t.dzikielewski » 22 cze 2012, 9:36

Witam.

Mam problem związany z doborem drivera który umożliwiłby wysterowanie tranzystora IGBT bd911. Interesują mnie pomysły związane ze sterowaniem go z mikrokontrolera ATmega16. Dodam, że chciałbym wykorzystać owy układ do przetwornic DC/DC czy też do sterowania silników krokowych.

Zastosowanie bd911 wydaje mi się o tyle atrakcyjne, że nie ma potrzeby wykorzystywania napięcia bipolarnego.

Dodatkowo układ powinien posiadać optoizolację aby chronić mikrokontroler w przypadku wystąpienia awarii mogącej spowodować przejście wyższych napięć do układu i spowodować jego uszkodzenie.

Załóżmy w naszych rozważaniach, że jestem w stanie zapewnić odpowiednie poziomy napięć zasilania i ich wydajności prądowe.

Zdaję sobie sprawę że problem na pozór prosty jest w rzeczywistości dość skomplikowany jednak będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

Z góry bardzo Państwu dziękuję!

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 24 cze 2012, 18:24

t.dzikielewski pisze:Mam problem związany z doborem drivera który umożliwiłby wysterowanie tranzystora IGBT bd911.
Skąd info że bd911 to IGBT? Z cennika Newarka może?

Zajrzyj na stronę IR. Oni produkują drajwery.
https://ec.irf.com/v6/en/US/adirect/ir? ... 4294837793

ODPOWIEDZ