Rc5 W na Avt

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Lothar
-

Rc5 W na Avt

Post autor: Lothar » 08 maja 2012, 12:01

Mam problem, mam program identyczny jak w Ćwiczeniu 3 z bascom collage lecz moja płytka dla pilota pokazuje tylko Com 42 i Adres 42 ,nic innego mogli byście polecić jakiś pilot tylko proszę nie odpowiedz Philips bo mam i nie działa konkretny model proszę.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 08 maja 2012, 14:21

Jeżeli, wszystko masz OK, to wina pilota. Niestety standard RC5 wbrew pozorom nie jest wcale popularny w sprzęcie RTV. Nawet PHILIPS który go stworzył, nie stosuje go zbytnio w swoim sprzęcie.
Na pewno w RC5 nadawał pilot dla polskiego telewizora ELEMIS. Ale ogólnie wystarczy spytać w dobrym sklepie to ci taki pilot co nadaje w RC5 dadzą.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 08 maja 2012, 14:26

Jeżeli, wszystko masz OK, to wina pilota. Niestety standard RC5 wbrew pozorom nie jest wcale popularny w sprzęcie RTV. Nawet PHILIPS który go stworzył, nie stosuje go zbytnio w swoim sprzęcie.
Nadawał go HYBA pilot dla polskiego telewizora ELEMIS. Ale ogólnie wystarczy spytać w dobrym sklepie to ci taki pilot co nadaje w RC5 dadzą.
Ja osobiście nie rozumiem bardzo popularności RC5 który jest jednym z badziweniejszych standardów kodowania, i upierdliwy bo mało kto go stosuje w pilotach. To lepszy jest SIRC.

Lothar
-

Post autor: Lothar » 08 maja 2012, 14:33

Niestety, to jest początek mojej zabawy z procesorami i w avt mogę tylko taki sygnał, a potrzebny mi jest konkretnie model bo kupiłem ten pilot a sprzedawca uparł się że kasy nie odda tylko mogę wymienić ale muszę znać model, bo on trochę nie rozumie o co mi chodzi :/

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 08 maja 2012, 17:46

To sobie kup (wymień sobie) pilot uniwersalny, w jego instrukcji powinien być kod, który pozwoli zmienić format nadawania na RC5.
Żeby znaleźć konkretny model właściwie wystarczy w google wpisać sobie "Pilot RC5"

http://sklep.atnel.pl/pl/p/Pilot-RC5/18

http://cardsplitter.pl/pilot-tv-elemis-rc-p-736.html

Najpewniejszy jest chyba pilot do starego polskiego TV ELEMIS.

ODPOWIEDZ