Witam
Proszę o sprawdzenie, czy czegoś nie przeoczyłem w układzie do programowania procesora ATmega8515, ponieważ mam problem w jego przeprogramowaniu.
Układ jest banalny, ale obawiam się, że coś zrobiłem nie tak, z czystej niewiedzy. Na schemacie jest procesor i złącze 10-pinowe podłączone bezpośrednio do takiego programatora STK 200/300: http://allegro.pl/programator-isp-stk20 ... 01300.html
novice
programowanie ATmega8515
programowanie ATmega8515
- Załączniki
-
- schemat układu
- PROG2.jpg (57.36 KiB) Przejrzano 7519 razy
Czy piny wykorzystywane do programowania są doprowadzone tylko do złącza ISP 10 pin, czy też "wiszą" na nich dodatkowe obciążenia (rezystory, LEDy itp), których nie widać na podanym schemacie?
Skoro w programatorze - sądząc z tekstu aukcji - jest bufor, to trzeba do złącza ISP podać +5V i masę aby zasilić scalak w środku. Pewnie tak zrobiłeś ale piszę na wszelki wypadek.
Skoro w programatorze - sądząc z tekstu aukcji - jest bufor, to trzeba do złącza ISP podać +5V i masę aby zasilić scalak w środku. Pewnie tak zrobiłeś ale piszę na wszelki wypadek.
Jony130, Syzyf,
piny są doprowadzone bezpośrednio do złącza.Czy piny wykorzystywane do programowania są doprowadzone tylko do złącza ISP 10 pin, czy też "wiszą" na nich dodatkowe obciążenia (rezystory, LEDy itp), których nie widać na podanym schemacie?
Procesor jest zasilany, tak jak na zaktualizowanym schemacie:A to procesor nie wymaga zasilana w czasie programowania?
- Załączniki
-
- programator.jpg (43.7 KiB) Przejrzano 7399 razy
Zanim to zrobisz popraw swój schemat, byś potem nie wyrywał sobie włosów z głowy, i zastanawiał się czemu ten skubany mikrokontroler nie działa tak jak chciałem - czytaj artykuły dział:novice pisze:No nic, wykonam płytkę (dotychczas miałem to na płytce prototypowej)
Zasilanie i zakłócenia: http://mikrokontrolery.blogspot.com/p/s ... zaklocenia
Gdy zrobisz już prawidłowy schemat, wrzuć ponownie do sprawdzenia.
Dopiero później bierz się za projektowanie płytki PCB, którą także wrzuć do sprawdzenia.