Witam
Dzieki wam lepiej zrozumialem jak działaja kondensatory , no i musze przyznać że miałem o nich błędne pojęcie.
Przerzutnik astabilny - czy tak działa ten układ?
- Misiek84LG
- Użytkownik
- Kontakt:
- Misiek84LG
- Użytkownik
- Kontakt:
Chciałbym spytać w jaki sposób ma się naładować ten kondensator, jeżeli zakładamy, że na tej gałęzi nie płynie żaden prąd? A jeżeli płynie, to jaki - po prostu nie wiem jak to policzyć - do tego i przyszłych zastosowań.Jony130 pisze:Tak C2 naładuje się przed otwarciem Q2.Methu pisze: Właściwie, to czemu np. kondensator C2 ładuje się do 8.4V, a nie do 9V-0.6V-Ir4*R4? Właśnie dlatego, że C2 "zdąża" naładować się przed otwarciem Q2 i Ir4=0 w danej chwili?
I trzeba pamiętać że my tu omawiamy stan "ustalony" a nie warunki startu układu.
Przy starcie układu wtedy to na pewno C2 nie zdąży naładować się do pełna (8.4V) tylko na przykład do 2V, ale i tak te 2V na pewno zdołają zatkać Q1 po włączeniu Q2.
Dziękuje z góry za odpowiedzi, pozdrawiam
Nie bardzo rozumiem pytanie? chodzi o prąd ładowania C2 gdy T2 jest zatkany ?Chciałbym spytać w jaki sposób ma się naładować ten kondensator, jeżeli zakładamy, że na tej gałęzi nie płynie żaden prąd? A jeżeli płynie, to jaki - po prostu nie wiem jak to policzyć - do tego i przyszłych zastosowań.
PS. Dodałem brakujące schematy które tajemniczo znikły.
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=67209#67209