Hej
Mam zaprojektować sprzegło stozkowe sterowane elektromagnetycznie. Oprócz całego projekty , który ma obejmować sprzęgo o realnych własciwościach przenosić moc 20kW przy 1600 obr/min. chicałbym zrobić funkcjonującą miniaturę tego ustrojstwa. Chodzi mi tu o elektromagnes sterujący, czy ktoś się zajmował takimi rzeczami wczesniej. Jak np. wykonac toroidalny elektromagnes, który powiedzmy byłby w stanie podnieść 150/200g( żeby zapiął to sprzeglo). Jakie były by prady przy 12V zasilania, najlepiej jakies regulowane źródło pradowe do sterowania tym by się przydało( płynne zapinanie sprzegła).
Ogólnie czy da sie to wykonac w domu przy sensownym nakładzie pracy i kosztach
na innym forum znalazłem coś podobnego ale tyczyło się do dużych modeli. Do mniejszych radzono zakup rozrusznika samochodowego ze szrotu, bo to ma wbudowane takie sprzegło, ale ja potrzebuje to wykonać samodzielnie
Pozdrawiam
Piotrek
Zadanie z Automatyki- Sprzegło elektromagnetyczne
Jak masz tokarkę do metalu to możesz próbować. Ja tam nie budowałem nigdy sam takiego sprzęgła magnetycznego, jedynie mam z nimi styk w pracy, bo są w maszynach.
Co do sterowani to raczej steruje się tym przebiegami PWM, niż prądowo, ale wynika to raczej z tego że w sterowniku PLC PWM znajdziesz bezproblemowo, a wyjście prądowe to już przeważnie dodatkowy moduł, i to drogi.
Co do sterowani to raczej steruje się tym przebiegami PWM, niż prądowo, ale wynika to raczej z tego że w sterowniku PLC PWM znajdziesz bezproblemowo, a wyjście prądowe to już przeważnie dodatkowy moduł, i to drogi.