Jak sprawdzić zasilacz beztransformatorowy ?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
KRD
-

Jak sprawdzić zasilacz beztransformatorowy ?

Post autor: KRD » 02 sty 2012, 9:32

Witam, zaprojektowałem zasilacz beztransformatorowy zgodnie ze schematem:

Schemat

Obciążyłem go dwiema żółtymi diodami LED podpiętymi równolegle i wszystko działało (diody świeciły z napięciem ok. 2V). Jednakże postanowiłem posprawdzać miernikiem napięcia w poszczególnych miejscach układu i musiałem zrobić jakieś zwarcie, gdyż teraz diody nie świecą. Pytanie co się mogło spalić lub co nie działa ?

Sprawdzałem poszczególne elementy i niby wszystko ładnie pasuje. Sprawdzałem też ścieżki i niby pasuje, więc nie mając więcej pomysłów postanowiłem się poradzić na forum.

Za bezpiecznikiem występuje napięcie zmienne ok 230V, czy to znaczy, że kondensator C1 jest do wymiany ?

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 02 sty 2012, 22:08

Najprędzej jakiś półprzewodnik. Kondensatory się wybrzuszają lub wybuchają :) Rezystory też potrafią strzelić. http://www.edw.com.pl/pdf/k04/57_13.pdf tu jest opis takiego układu. Jakie napięcie masz za mostkiem na C2? Musisz obchodzić się z tym układem jak z jajkiem, żeby nie ulec porażeniu prądem, więc bądź ostrożny, bo to nie zabawa.

KRD
-

Post autor: KRD » 05 sty 2012, 7:08

Nic się nie wybrzuszyło i nie wybuchło a napięcie na wyjściu jest zgodne z oczekiwanym. Widocznie coś na styku nie trzymało, bo po poprawieniu lutów wsio śmiga jak ta lala. Tylko rezystory R1, R2, R3 się mocno grzeją, ale po 8h pracy na mocnym obciążeniu się nie spaliły, więc chyba mogę polecić schemat każdemu kto będzie chciał sobie taki zasilacz zmajstrować.

Temat do zamknięcia =]

Awatar użytkownika
worner
-

Post autor: worner » 05 sty 2012, 9:04

A jakie maksymalne obciążenie można przyłożyć do wyjścia? Podejrzewam, że zasilacz ten ma zasilać jakiś układ z mikroprocesorem, tak?

KRD
-

Post autor: KRD » 05 sty 2012, 10:12

Tak. Natomiast maksymalne obciążenie jakie można wyciągnąć na tym kondensatorze to ok 60mA. Układ pracował na ok 50mA i nic się z nim nie działo, no poza wydzielaniem dużej ilości ciepła.

Awatar użytkownika
worner
-

Post autor: worner » 05 sty 2012, 11:08

Tak myślałem. Może żeby się mniej grzały, zastosować 5W rezystory, zawsze to jakiś zapas będzie, chyba, że miejsca nie ma na tak duże.
Jaki konkretnie typ diody D1 kolega zastosował?

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 07 sty 2012, 1:46

P = I²R1, R2 i R3 nie powinny się tak grzać, bo służą do rozładowywania kondensatora.
Dioda Zenera to pewnie ta: http://sklep.avt.pl/p/pl/41087/dioda+ze ... w+9v1.html

KRD
-

Post autor: KRD » 09 sty 2012, 14:36

Zgodnie ze wzorem jaki podał e-lektryk uznawaliśmy, że rezystory nie powinny wydzielać aż tyle ciepła. Zastosowana Zenerka to: Dioda

Maksymalne obciążenie układu tak jak wspominałem ok 60mA.

Co prawda rozważamy również opcję z transformatorem (wzgląd bezpieczeństwa), ale opcja beztransformatorowa (wzgląd kosztów) lepiej aby była dopięta i sprawdzona. Stąd macie Panowie może jeszcze jakieś pomysły dlaczego tak się układ grzeje ?

Zastosowane rezystory R2 i R3 to: M0.6W-47K.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 09 sty 2012, 14:48

Musiał byś to pomierzyć.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 14 sty 2012, 9:02

e-lektryk pisze:Musiał byś to pomierzyć.

a ja się pytam co tam chcesz zmierzyć ??? [ odległość leśnych dziadków od bazaru :mrgreen: ]

KRD, R1 zmniejsz do 100Ω , a R2 i R3 zmień na 68kΩ. Ten pierwszy zmniejsza prąd przy włączaniu do sieci [ udar prądowy ], natomiast szeregowo połączone rezystory R2 i R3 rozładowują kondensator C1 na wypadek jeśli ktoś by dotknął wtyczki - jeśli takową stosujesz. Można spotkać te układy bez tych rezystorów, ale wtedy kondensator C1 jest naładowany i przy manipulacji może być nieprzyjemne przez niebezpiecznie.
W żadnym wypadku nie należy ich pomijać jeśli doprowadzenie zasilania 230V jest realizowane właśnie za pomocą kabla zakończonego wtyczką.

Wydajność prądowa tego zasilacza wynosi około 70mA.

ODPOWIEDZ