Witam, chciałbym się dowiedzieć dlaczego pasmo 433MHz jest tak rzadko używane w przesyłaniu sygnałów radiowych ? Czy ma ono jakieś wady, których nie mogę się dopatrzeć i doczytać ? Chciałbym zrobić sieć sensorową która sięgałaby dalej niż 3m od domu (takie zasięgi mam dla 2,4GHz).
Znalazłem nawet mikrokontroler z wbudowanym radiem na 433MHz uC, ale zanim zamówię Eval Board chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś ograniczenia w legalnym stosowaniu tej częstotliwości ? Poza ograniczeniem nadajnika do <10mW ofc.
Pozdrawiam
Pasmo 433MHz w Polsce
A skad masz takie informacje, że 433MHz jest rzadko używane?
Przecież jest to pasmo ISM, i z tego co ja wiem jest bardzo powszechne w Polsce.
Masz rację w tym, że ograniczeniem jest moc nadajnika, a to pochodzi z rozporzdzenia Ministra (obecnie) Transportu Dz.U. nr 138 z 2007 poz. 972.
Tam jest tabela i sa zastrzeżenie np że nie wolno tej częstotliwości uzywać do przesyłania wizji i fonii, pewnie z uwagi na zakłócenia bo na tej częstotliwości jest dużo śmieci.
Mam nadzieję majc na myśli sygnały radiowe chodzi Ci o np zdalne sterowanie?
Przecież jest to pasmo ISM, i z tego co ja wiem jest bardzo powszechne w Polsce.
Masz rację w tym, że ograniczeniem jest moc nadajnika, a to pochodzi z rozporzdzenia Ministra (obecnie) Transportu Dz.U. nr 138 z 2007 poz. 972.
Tam jest tabela i sa zastrzeżenie np że nie wolno tej częstotliwości uzywać do przesyłania wizji i fonii, pewnie z uwagi na zakłócenia bo na tej częstotliwości jest dużo śmieci.
Mam nadzieję majc na myśli sygnały radiowe chodzi Ci o np zdalne sterowanie?
Chodzi mi o normalne sczytywanie wartości liczników i przesyłanie do jakiegoś koncentratora. Tyle, że jak poczytałem to podobno 433MHz potrafią skutecznie zagłuszać radioamatorzy, którzy sterując swoimi zabawkami nie przejmują się raczej ograniczeniami mocowymi =|
Zainteresowałem się tym pasmem ze względu na nowy standard Dash7 i jestem ciekaw czy można by było coś w Polsce na tym zaprojektować.
Zainteresowałem się tym pasmem ze względu na nowy standard Dash7 i jestem ciekaw czy można by było coś w Polsce na tym zaprojektować.
No ale właśnie dlatego jest zakaz przesyłania audio i video. Ta częstotliwośc jest tak zaśmiecona że konieczne jest stosowanie algorytmów, które eliminuja zakłocenia. Dla uproszczenia można kilka razy wysłac to samo z suma CRC. Jakoś to dziala wiec nie ma obawy. A z uwagi iż ta częstotliwośc jest ogolnodostępna nikt nie jest w stanie kontrolowac np mocy nadajnika wiec stad te problemy.
A tak szczerze mowiac to legalnie nie masz za bardzo wyboru, bo ta czestotliwosc jest wlasnie do tego. Mozna jeszcze 2,4G ale tam tez jest pewnie podobnie bo rutery na niej pracuja.
A tak szczerze mowiac to legalnie nie masz za bardzo wyboru, bo ta czestotliwosc jest wlasnie do tego. Mozna jeszcze 2,4G ale tam tez jest pewnie podobnie bo rutery na niej pracuja.