230V jako sygnał

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

230V jako sygnał

Post autor: e-lektryk » 15 gru 2011, 3:42

Chodzi mi o wykorzystanie transformatora do graficznego przedstawienia zmian w sieci elektroenergetycznej. Zastanawiam się czy coś takiego w ogóle będzie działać. Transformator ma pełnić jedynie rolę separatora. Na wyjściu z układu ma być dioda, która poprzez migotanie będzie sygnalizować zmiany w sieci. Ma ktoś pomysł jak można zbudować taki układ?

korfanty33
Użytkownik

Re: 230V jako sygnał

Post autor: korfanty33 » 15 gru 2011, 23:44

e-lektryk pisze:Chodzi mi o wykorzystanie transformatora do graficznego przedstawienia zmian w sieci elektroenergetycznej. Zastanawiam się czy coś takiego w ogóle będzie działać. Transformator ma pełnić jedynie rolę separatora. Na wyjściu z układu ma być dioda, która poprzez migotanie będzie sygnalizować zmiany w sieci. Ma ktoś pomysł jak można zbudować taki układ?
NIE ma pomysłu
ale zobacz układu do wykrywania zera sieci np dla procesorów może da się to przerobić - ale gołym okiem to wątpię czy ktoś zauważy

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 16 gru 2011, 1:05

Chodzi Ci o częstotliwość pracy? Nie musi być to doskonałe (pokazywać dokładnie jak jest). To ma być w miarę prosty układ który powie. NIE - twój filtr nie działa, albo TAK - filtr zdaje egzamin. Po prostu dioda ma migać gdy pojawiają się tętnienia. Może to też być w postaci trzasków jako układ audio. Zastanawiam się nad tym od dłuższego czasu ale nic sensownego nie przychodzi mi do głowy. AC można w ogóle potraktować jako sygnał, tyle, że trzeba by odfiltrować to co jest ok od tego co nie jest i później wzmocnić te niepożądane składowe. Poprawcie mnie jeżeli źle kombinuję.

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 16 gru 2011, 21:28

e-lektryk pisze: Po prostu dioda ma migać gdy pojawiają się tętnienia. Może to też być w postaci trzasków jako układ audio. Zastanawiam się nad tym od dłuższego czasu ale nic sensownego nie przychodzi mi do głowy. AC można w ogóle potraktować jako sygnał, tyle, że trzeba by odfiltrować to co jest ok od tego co nie jest i później wzmocnić te niepożądane składowe. Poprawcie mnie jeżeli źle kombinuję.
nie poprawię cię bo z filtracją nie mam doświadczenia
ale spróboj poprzednie rozwiązanie i potem odpowiednio zastosuj wzmacniacze operacyjne do detekcji wartości szczytowej lub prostowniki idealne na jednej połowie napięcia .

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 17 gru 2011, 9:48

A może najzwyczjniej w świeci oscyloskop? Nawet w wersji na PC?

ODPOWIEDZ