Wyświetlacz tekstowy LED kit 2988

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
kaczor23
-

Wyświetlacz tekstowy LED kit 2988

Post autor: kaczor23 » 04 gru 2011, 15:01

Witam, nie wiem czy pisze w dobrym temacie, ale raczej jest to podstawa elektroniki wiec pisze tutaj. Mam pewien problem z Wyświetlaczem tekstowym LED którego projekt ukazał sie we Wrześniowym numerze EdW. Złożyłem cały układ mam juz wszystko, ale nie wiem w jaki sposob wgrać program na Atmege16. Zawsze programowałem w bascomie i nie miałem wiekszych problemow z wgrywaniem, lecz teraz go napotkałem. W folderze z programami jest ich wiele, z końcówka *.c nie wiem w jaki sposob je wgrać. Posiadam program AVR studio w piątek wersji jeśli się nie mylę i nie orientuje się jak wgrać kilka programów na jedną atmege. czy trzeba je jakoś połączyć i przesłać czy coś. Oczekuje jakiejś prostej instrukcji jak to zrobic.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 04 gru 2011, 15:27

W katalogu default projektu masz matryca_LED.hex i oprócz tego matryca_LED.eep, za pomocą bascoma w granie tego to żaden problem, otwierasz okno programowania z pliku wybierasz tego hexa i programujesz, potem przełączasz się na okna pamięci eeprom i z pliku wybierasz plik z eep w rozszerzeniu i programujesz i to wszystko :)

kaczor23
-

Post autor: kaczor23 » 04 gru 2011, 17:03

.hex wgrał się zgodnie z Twoimi zaleceniami za ktore bardzo dziekuje, ale z .eep jest pewien problem gdy go wgrywam wyskakuje informacja "file to large to fit in buffer" nie wiem co teraz z tym zrobic

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 04 gru 2011, 18:04

To znaczy, że plik jest za duży. A po wgraniu hexa do procesora próbowałeś uruchomić układ ?

kaczor23
-

Post autor: kaczor23 » 04 gru 2011, 19:12

powoli coś zaczyna świecić, wiec może i program wgrał się dobrze, musze troszke ulepszyc to wszystko zeby lepiej swieciło, ale widac program się wgrał. Mam jeszcze jeden problem mianowicie nie potrafię wyczytać z całego artykułu gdzie mam podłączyć klawiaturę. Widze jakąs przejściówkę na Rys. 3. ale nie wiem co z tym dalej.

ODPOWIEDZ