Zabezpieczenie silnika krokwego
Zabezpieczenie silnika krokwego
Witam wszystkich, od razu przejdę do rzeczy. Mam silnik krokowy 6 przewodów, 2 niebieskie, -żółty, -pomarańczowy, -czarny, -brązowy. Silnik wyjęty ze starej drukarki. O ile sam silnik i zasadę jego działania znam, o tyle mam problem tego typu. Chciałbym mierzyć prąd podczas pracy silnika, a w przypadku przekroczenia dopuszczalnej wartości aby silnik się zatrzymał. Układ zabezpieczający. W przyszłości chciałbym podpiąć go do mikrokontrolera i zastosować taki układ aby w przypadku przekroczenia dopuszczalnej wartości prądu silnik zatrzymał się lub zaczął obracać się w drugą stronę. Słyszałem że można zrobić to na boczniku ale nie bardzo wiem jak go podłączyć. Z góry dziękuje za pomoc. Pzdr 
Niektóre drivery silników mają wbudowany układ overcurrent protection (zabezpieczenie nadprądowe). Na pewno w elektronice drukarki był układ drivera, i być może posiadał on taki układ. Jeżeli nie, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taki układ wykonać w inny sposób. Układ taki może badać średnią, a nie chwilową wartość prądu, lub może reagować jeżeli większy prąd płynie przez pewien czas.