Wtórnik emiterowy - rezystancje
-
orlik_orzel
- -
- Kontakt:
Wtórnik emiterowy - rezystancje
Witam wszystkich serdecznie.
Mam taki problem z którym borykam się już od paru dni, a rozwiązania wciąż nie potrafię znaleźć.
Potrzebuje wyliczyć rezystancję wejściową i wyjściową poniższego układu metodą techniczną korzystając z rezystorów o wartościach: 1.5M, 470k, 47k włączonych między kondensator na wejściu a generator,
oraz rezystancję wyjściową, również metodą techniczną z wykorzystaniem rezystora o wartości 150 włączonego między wyjście a masę.
Metoda techniczna, zgodnie z tym co powiedział mój pan Doktor nie jest w tym przypadku tożsama z układami poprawnie mierzonymi prądu i napięcia. Przy każdym włączeniu kolejnych rezystorów obserwowałem tylko zmieniające się napięcie na wyjściu.
Przeglądałem materiały już z wielu źródeł, ale wciąż nic. Wzory tam zawarte bazują na współczynniku β czy też parametrach hybrydowych. Tutaj nie ma tego podane.
Z tego co do tej pory się dowiedziałem, trzeba skorzystać z dzielnika napięciowego. Mimo to nadal nie widzę z jakiej postaci układu mógłbym to wyliczyć
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Mam taki problem z którym borykam się już od paru dni, a rozwiązania wciąż nie potrafię znaleźć.
Potrzebuje wyliczyć rezystancję wejściową i wyjściową poniższego układu metodą techniczną korzystając z rezystorów o wartościach: 1.5M, 470k, 47k włączonych między kondensator na wejściu a generator,
oraz rezystancję wyjściową, również metodą techniczną z wykorzystaniem rezystora o wartości 150 włączonego między wyjście a masę.
Metoda techniczna, zgodnie z tym co powiedział mój pan Doktor nie jest w tym przypadku tożsama z układami poprawnie mierzonymi prądu i napięcia. Przy każdym włączeniu kolejnych rezystorów obserwowałem tylko zmieniające się napięcie na wyjściu.
Przeglądałem materiały już z wielu źródeł, ale wciąż nic. Wzory tam zawarte bazują na współczynniku β czy też parametrach hybrydowych. Tutaj nie ma tego podane.
Z tego co do tej pory się dowiedziałem, trzeba skorzystać z dzielnika napięciowego. Mimo to nadal nie widzę z jakiej postaci układu mógłbym to wyliczyć
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Tusie dowiesz jak to trzeba zrobić
http://home.agh.edu.pl/~maziarz/LabPE/s ... ie.html#5b
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=p ... VQ&cad=rja
http://home.agh.edu.pl/~maziarz/LabPE/s ... ie.html#5b
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=p ... VQ&cad=rja
-
orlik_orzel
- -
- Kontakt:
W załączonych powyżej materiałach trafiłem na sposób wyznaczania rezystancji wejściowej wtórnika.
Aby określić rezystancję wejściową należy zmierzyć na wejściu wzmacniacza napięcie wejściowe i prąd wejściowy:
RWE = UWE / IWE
Prąd wejściowy można określić poprzez dołożenie przed wejście wzmacniacza rezystancji Ro i pomiar spadku napięcia na niej:
IWE = (U2-U1)Ro
Jak rozumieć napięcia U2 i U1 oraz jak jest wyliczać?
Aby określić rezystancję wejściową należy zmierzyć na wejściu wzmacniacza napięcie wejściowe i prąd wejściowy:
RWE = UWE / IWE
Prąd wejściowy można określić poprzez dołożenie przed wejście wzmacniacza rezystancji Ro i pomiar spadku napięcia na niej:
IWE = (U2-U1)Ro
Jak rozumieć napięcia U2 i U1 oraz jak jest wyliczać?
Metoda techniczna polega głównie na pomiarach. Czyli masz zmierzyć spadek napięcia na tym dodatkowy rezonatorze i z prawa Ohma wyznaczyć Iwe.
Ale Rwe można też wyniszczyć tak samo jak Rwy
Ale Rwe można też wyniszczyć tak samo jak Rwy
A w ogóle wiesz jak wyznaczyć z pomiarów rezystancje wewnętrzną baterii?pomiar rezystancji wyjściowej
Aby wyznaczyć rezystancję wyjściową Rwy można wyjście wzmacniacza potraktować jako źródło napięcia o określonej rezystancji wewnętrznej. Mierząc napięcie wyjściowe nieobciążonego wzmacniacza określa się wielkość siły elektromotorycznej tego źródła e. Obciążając to źródło znaną rezystancją R1 doprowadza się do podziału tej siły na spadki napięcia na rezystancji wewnętrznej i dołożonej. Mierząc spadek napięcia na rezystancji obciążenia (wyjściu wzmacniacza) z proporcji można wyliczyć rezystancję wewnętrzną źródła (rezystancję wyjściową wzmacniacza).
-
orlik_orzel
- -
- Kontakt:
Dokładnie o ten sposób mi chodzi. Tylko nie wiem jak ten spadek wyznaczyć znając napięcie generatora 1V, napięcie na wyjściu wtórnika 0,518V oraz włączony rezystor 47k .Jony130 pisze:Metoda techniczna polega głównie na pomiarach. Czyli masz zmierzyć spadek napięcia na tym dodatkowy rezonatorze i z prawa Ohma wyznaczyć Iwe.
-
orlik_orzel
- -
- Kontakt:
-
orlik_orzel
- -
- Kontakt:
-
orlik_orzel
- -
- Kontakt:
Też tak to rozumiem. Jednak jest pewno "ale"
Podane wyżej wyniki zachodzą dla częstotliwości f=1kHz
Jednak dla f=50kHz są już one zupełnie inne:
Bez R -> Uwy 0,935
Dla R=1.5M -> Uwy=0,020V
Dla R=470k -> Uwy=0,054V
Dla R=47k -> Uwy=0,395V
Znowu ostatni rezystor wydaje się najodpowiedniejszy bo Uwy spada najbliżej połowy wartości Uwe. Myślę jednak, że potrzebne jest tu jakieś wyliczenie, wzór który dokładnie wartość rezystancji wejściowej wyliczy. Tutaj koło się zamyka i potrzebny jest spadek napięcia na załączonym rezystorze
Podane wyżej wyniki zachodzą dla częstotliwości f=1kHz
Jednak dla f=50kHz są już one zupełnie inne:
Bez R -> Uwy 0,935
Dla R=1.5M -> Uwy=0,020V
Dla R=470k -> Uwy=0,054V
Dla R=47k -> Uwy=0,395V
Znowu ostatni rezystor wydaje się najodpowiedniejszy bo Uwy spada najbliżej połowy wartości Uwe. Myślę jednak, że potrzebne jest tu jakieś wyliczenie, wzór który dokładnie wartość rezystancji wejściowej wyliczy. Tutaj koło się zamyka i potrzebny jest spadek napięcia na załączonym rezystorze
Ponieważ jest to wzmacniacz prądów zmiennych, nie mówi się tutaj o rezystancji, tylko o impedancji,a ta głównie za sprawą C1 i C2 jest zależna od częstotliwości. Dla prądu stałego (układ bez C1 i C2) rezystancja wejściowa to równolegle połączone rezystancje R2||R3||(R5*(β+1)). Dla prądów zmiennych impedancja wejściowa jest równa szeregowemu połączeniu rezystancji wejściowej i reaktancji C1. Rezystancja wyjściowa dla prądu stałego równa się równolegle połączonych rezystancji R5 ||((R2||R3)/( β+1). Dla prądów zmiennych do rezystancji wyjściowej jest szeregowo połączona reaktancja C2. Dodatkowo rezystancja źródła sygnału, rezystory włączane szeregowo na wejście i rezystor obciążenia mają wpływ na parametry układu.
Przypuszczam, że gdybyś narysował wykres (dla jednej z częstotliwości) zależności Uwy od Rx, to miejsce przecięcia wykresu z wartością 1/2 napięcia wejściowego będzie szukaną wartością Rwej. Przybliżoną wartość β tranzystora też można obliczyć przekształcając wzory na Rwej i Rwyj (a te wyjdą ci z pomiarów)
Przypuszczam, że gdybyś narysował wykres (dla jednej z częstotliwości) zależności Uwy od Rx, to miejsce przecięcia wykresu z wartością 1/2 napięcia wejściowego będzie szukaną wartością Rwej. Przybliżoną wartość β tranzystora też można obliczyć przekształcając wzory na Rwej i Rwyj (a te wyjdą ci z pomiarów)