Diody LED sposób połączenia?!

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 27 wrz 2011, 18:58

jeśli te 3 białe na 12V to tak .

dominikando
-
Kontakt:

Post autor: dominikando » 27 wrz 2011, 19:32

A dla mniejszego napięcia? rzędu 9-10V bo nie będę tego zasilał z zasilacza. Lampa makro będzie zasilana z akumulatorków lub zwykłych baterii w terenie. Ponieważ do tego celu ją tworzę. W Studiu mogę osiągnąć dowolną ilość światła ... w terenie to już zupełnie inna bajka.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 27 wrz 2011, 20:01

hmmm , to może lepiej dać rezystory 5-10Ω a równolegle do zasilania diode zenera na odpowiednie napięcie i moc .

dominikando
-
Kontakt:

Post autor: dominikando » 27 wrz 2011, 20:40

5-10? z jakiego wzoru to sie wylicza? brak mi pewnej elementarnej wiedzy ale w końcu napisałem w dziale "podstawy elektroniki" proszę o zrozumienie :P i pomoc.

Dziękuję

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 27 wrz 2011, 21:04

Ja bym proponował akumulator 12V i do tego układ zasilania impulsowego, który potrafi zaoszczędzić do 15% energii, albo jeszcze lepiej 3 lub 5W diodę mocy z układem sterowania (może być żarówka POWERLED) i akumulator żelowy lub Ni-MH, bo są stosunkowo tanie w porównaniu z litowymi. Z odpowiednim kolimatorem dioda POWERLED może nadawać się i do Twoich celów. Można też zastosować jakieś dodatkowe przesłony rozpraszające światło gdyby było za mocne (chociażby z koszulki na dokumenty - takiej z chropowatą powierzchnią :))

dominikando
-
Kontakt:

Post autor: dominikando » 27 wrz 2011, 21:51

e-lektryk pisze:Ja bym proponował akumulator 12V i do tego układ zasilania impulsowego, który potrafi zaoszczędzić do 15% energii, albo jeszcze lepiej 3 lub 5W diodę mocy z układem sterowania (może być żarówka POWERLED) i akumulator żelowy lub Ni-MH, bo są stosunkowo tanie w porównaniu z litowymi. Z odpowiednim kolimatorem dioda POWERLED może nadawać się i do Twoich celów. Można też zastosować jakieś dodatkowe przesłony rozpraszające światło gdyby było za mocne (chociażby z koszulki na dokumenty - takiej z chropowatą powierzchnią :))

akumulator żelowy? to ja będę biegał w plenerze z takim akumulatorem? Owszem jakieś mniejsze wersje tych Litowych były by super. Dobrze by się nadawały do tego te baterie które stosuje się do replik ASG. Co do tych ledów dużej mocy to dobry pomysł również na lampę makro ale innej budowy. Wówczas wystarczyło by zastosować dwie takie diody mocy z dwóch stron obiektywu. W tym wypadku omawiam lampę pierścieniową. Dziękuję za sugestie, może przy następnym projekcie wezmę to pod uwagę.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 28 wrz 2011, 8:54

Można mniejszy np. 1300 mAh nosić na pasku w torbie. Do tego 1.5 do 2m rozłączanego przewodu, żeby było wygodniej. Co do lampy pierścieniowej to podobne rozwiązania stosuje się w mikroskopach (tzw. binokular). Jeżeli mają to być pojedyncze LED w kółku to najlepiej było by, żeby były zasilane impulsowo, bo można przez to wydłużyć czas pracy akumulatora. Zajrzyj: lampa1 lub lampa2 może coś się przyda.

ODPOWIEDZ