Jakiego typu czujniki wykorzystywane są w multimetrach?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 20 lip 2011, 15:11

Zakładając że na ostatnim rysunku pominie się rezystor R5 i do wejścia nieodwracającego (5) podłączy się suwak potencjometru o wartości 10k, jedno skrajne wyprowadzenia do napięcia referencyjnego a drugie do GND, to aby uzyskać histerezę (przy środkowym położeniu potencjometru) na około 10mV (dokładnie 0,007570023V) wartość R4 powinna wynosić około 3M3, przy maksymalnym napięciu wyjściowym komparatora równym 10V i minimalnym równym napięciu wyjściowym 0V

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 20 lip 2011, 16:48

Ja narysowałem to tak. Jak by ktoś mógł sprawdzić schemat to będę wdzięczny.
Załączniki
Thermostat1-sch.jpg

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 20 lip 2011, 19:54

Między bazą a emiterem Q1 powinien być rezystor inaczej nie będzie się zamykał.
Wyprowadzenie referencyjne (R) IC2 raczej nie powinno być połączone z katodą (K) tylko pozostać nie połączone. Nie jestem tego pewien ale wydaje mi się że układ IC2 z połączonym wyprowadzeniem referencyjnym z katodą może być bardziej podatny na wzbudzanie. Przy podłączonej końcówce referencyjnej (3) i katodzie (1) IC2 napięcie na katodzie będzie równe referencyjnemu to jest około 2,5V przy nie podłączonej napięcie to wyniesie około 2V.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 21 lip 2011, 9:41

c4v2 pisze:Między bazą a emiterem Q1 powinien być rezystor inaczej nie będzie się zamykał.
Wyprowadzenie referencyjne (R) IC2 raczej nie powinno być połączone z katodą (K) tylko pozostać nie połączone. Nie jestem tego pewien ale wydaje mi się że układ IC2 z połączonym wyprowadzeniem referencyjnym z katodą może być bardziej podatny na wzbudzanie. Przy podłączonej końcówce referencyjnej (3) i katodzie (1) IC2 napięcie na katodzie będzie równe referencyjnemu to jest około 2,5V przy nie podłączonej napięcie to wyniesie około 2V.
Baza Q1 rzeczywiście powinna być połączona przez rezystor z emiterem. Co do IC2 to zostawiłem jak było i niczego tam nie zmieniałem. Końcówka referencyjna powinna być podłączona tak czy siak i nie może wisieć w powietrzu. W nocie katalogowej TL431 jest podobny układ testowy. Na wyjściu powinien być triak sterowany jakimś układem.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 21 lip 2011, 15:07

Przykład sterowania obciążenia triakiem był tutaj. Jeżeli chodzi o to czy wejście referencyjne ma być połączone czy nie to widziałem w praktyce zastosowanie TL431 z niepodłączonym wejściem referencyjnym. Układ zachowuje się wtedy jak dioda zenera o napięciu około 2V ale dużo lepszej stabilności temperaturowej od zwykłych diod zenera.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 21 lip 2011, 15:47

Przetestuję to. Mam gdzieś TL431, może masz rację, jeszcze tego nie sprawdzałem. Na wyjściu może być triak i optotriak, tyle, że triakiem steruje kwadratowa fala o bliżej nieokreślonym współczynniku wypełnienia, czyli tak jak pisałeś wcześniej PWM. Poza tym jest drugi potencjometr do regulacji fabrycznej urządzenia i zabezpieczenie stacji. A w sumie są 4 opampy. W dodatku wszystko "płotkiem" opisane, więc ciężko rozczytać :shock: Scalak, który steruje triakiem to w zasadzie cały układ, który normalnie zmieścił by się na PCB. Mam :idea: żeby zrobić to na quadzie i te 2 co są zostawić a na trzecim i czwartym zrobić square wave'a... później optotriak i triak na wyjściu. Czy takie zapędy mają sens? Po prostu chciałem zrobić coś po swojemu, tyle, żeby wysiłek się opłacił. Wydaje mi się, że na wyjściu z termopary też powinna być jakaś mała pojemność...

ODPOWIEDZ