Obecnie przeprowadzam proste eksperymenty z czujnikami TSOP, konkretnie to na warsztacie mam TSOP1133, który powinien mieć częstotliwość nośną 33KHz +/- 0,5KHz. Jednak podczas eksperymentów na pytce stykowej okazało się że bez problemu odbiera on sygnał z pilota TV SONY który pracuje na 38KHz, wiem bo akurat do mojego TV LCD był dołączony schemat w postaci 3 wielgachnych plakatów, i na nim znalazłem typ odbiornika jaki jest w TV.
Wyeliminowałem także ewentualne źródło sygnału 33KHz, jakim mogła być znajdująca się na płytce ATMega8 generująca właśnie taką częstotliwość dla IR, ale nawet jej usunięcie nic się nie zmieniało, pilot 38KHz był wykrywany nawet z 2 metrów.
trochę gorzej radził sobie pilot z TV SAT Ferguson FX-7600, ale nie wiem jaką on ma akurat częstotliwość nośną, ale i tak był wykrywany, gorzej od SONiacza, ale był.
Nie wiem może to przestarzały odbiornik, i nowsze odmiany maja lepsza selektywność, ale czy ktoś z was badał kiedyś tą kwestię i może sie na ten temat wypowiedzieć ?
EDIT.
Znalazłem nowszego TSOP32230 na 30KHz i te same objawy, wychodzi na to że te układy mają kiepską selektywność.
Czujniki TSOPxxxx ich odpowiedniki a tolerancja F_nośnej.
Jedyne co może tam w środku być to bardzo prosty filtr pasmowo przepustowy, więc jakoś tam częstotliwości spoza pasma też będzie wykrywał. Wszystko zależy od tego jak jest to pasmo i czułość odbiornika zdefiniowane. 2m to ciągle dość blisko jak na pilota. Sprawdź w jakiej odległości przestaje reagować na te 38kHz oraz czy jest to znacznie mniejsza odległość niż w przypadku częstotliwości znamionowej.