Schemat do sterownika LED'ami.

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
daGGer
-
Kontakt:

Schemat do sterownika LED'ami.

Post autor: daGGer » 29 cze 2011, 11:53

Witam, obiecałem bliskiej mi osobie, że zrobie jej w zamian za pewną przysługę panel z diodami led (mam zakład stolarski więc będzie ładnie wyglądać oklejone ładną okleiną :)). Wracając do tematu to potrzebuje schemat do sterownika którym bym mógł sciemniać i rozjaśniać ten panel, wydaje mi się że zasilacz oparty na lm317/lm350 z potencjometrem by wystarczył. Narysowanie schematu sprawia mi dość duży problem(używam eagla) ponieważ ogromna ilość kondensatorów, rezystorów do wyboru rasuje mi mózg dosłownie mimo, że mam już ze starych zasilaczy komputerowych powyciągane prawie wszystkie części (dokupiłem potencjometr i półprzewodnik lm317 ale jak coś to zmienię na 350 bo 3ampery daje, a 317 ponoć 1,5 tylko). Zrobiłem na podstawie informacji znalezionych w internecie mały schemat, ale proszę o korekty (pierwszy raz robiłem schemat...) Pozdrawiam!

Obrazek

.sch w załączniku.
Załączniki
schemat.rar
(57.63 KiB) Pobrany 378 razy

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 29 cze 2011, 13:03

Sterownik zależeć będzie od typu, ilości, połączenia użytych LED. Metoda sterowania stabilizatorem liniowym jest co najmniej nieekonomiczna ze względu na spore straty w stabilizatorze przy małej jasności. Lepszym rozwiązaniem było by zastosowanie kluczowania PWM prądu zasilającego LED według idei zobrazowanej na dołączonym rysunku.
Są również rozwiązania wykorzystujące specjalizowane do zasilania LED układy scalone a projekty oparte na tego typu przetwornicach były publikowane w EdW. Co do Pańskiego schematu to elementy na nim mają pozwierane końcówki.
Załączniki
Rysunek_LED.png

daGGer
-
Kontakt:

Post autor: daGGer » 29 cze 2011, 13:11

Okej, w takim razie czy https://elportal.pl/ftp_05/200503avt2749.zip -> AVT-2749 Czterokanałowy regulator oświetlenia - płytka drukowana, program - będzie dobry?

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 29 cze 2011, 13:50

Nie mam opisu do tego sterownika ale sądząc po PCB to jest przeznaczony do sterowania żarówkami 230V, pilotem RC5, co nie znaczy że sam moduł z mikrokontrolerem nie generuje czterech niezależnych przebiegów PWM (nie wnikałem w oprogramowanie). Nie wiem jak ma wyglądać Pański panel ale jak ma być to tylko regulacja jasności wszystkich LED potencjometrem to użycie w tym zastosowaniu mikrokontrolera jest nie na miejscu. Generator PWM można zrealizować prościej np. NE555 lub na wzmacniaczach operacyjnych, ba nawet na dwóch tranzystorach, tym bardziej że częstotliwość generowanego przebiegu może w tym zastosowaniu w szerokich granicach "pływać".

daGGer
-
Kontakt:

Post autor: daGGer » 29 cze 2011, 14:59

http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT1272. ... 4bc6438657

W takim razie może takie cudeńko, troszkę niżej zjechać jest tam generator impulsów świetlnych avt 1276?

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 29 cze 2011, 15:16

Zależy jaki efekt chce Pan uzyskać. W tym układzie jest płynne przejście jednego koloru świecenia w drugi i efekt powtarza się cyklicznie.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 29 cze 2011, 15:47

Do sterowania jasnością można zastosować ten układ Impulsowy regulator mocy DC , nie zapominając o ustaleniu wielkości prądu płynącego przez LED.

daGGer
-
Kontakt:

Post autor: daGGer » 29 cze 2011, 16:51

dziękuje :) I nie zwracaj się do mnie na Pan, ja dopiero ledwie 17 lat mam :) postaram się z tym pobawić, a w razie jakichś pytań będę pytać! pozdrawiam

ODPOWIEDZ