Modyfikacja woltomierza na ICL7107
Modyfikacja woltomierza na ICL7107
Witam! W jakim stopniu można modyfikować to co jest wyświetlane na wyświetlaczu tego miernika? http://allegro.pl/woltomierz-panelowy-i ... 38406.html
Czy jest możliwe aby przykładowo powyżej 1,5V pojawiły się same zera albo aby poprostu zgasł? Jeśli nie można czegoś takiego zrobić w tym układzie to czy jest możliwość coś "dorobić" aby osiągnąć taki efekt?
Pozdrawiam
Czy jest możliwe aby przykładowo powyżej 1,5V pojawiły się same zera albo aby poprostu zgasł? Jeśli nie można czegoś takiego zrobić w tym układzie to czy jest możliwość coś "dorobić" aby osiągnąć taki efekt?
Pozdrawiam
Mozna zrobic tak samo w obie strony. Scalak ICL7107 ma tez pin TEST, ktory prawdopodobnie zaswieca caly wyswietlacz. Wowczas mozesz zrobic dwa komparatory: jeden wykrywa spadek ponizej 1V i gasi caly wyswietlacz, a drugi wykrywa wzrost ponad 1,5V i zaswieca wszystkie segmenty wyswietlacza podajac napiecie na pin TEST. Oczywiscie wyswietlacz moze byc gaszony w obu przypadkach, jesli tak jest lepiej.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2011, 21:10 przez c4r0, łącznie zmieniany 1 raz.
LM358 sie sprawdzi w tej roli
Zakladam, ze ten prog nie musi byc ustawiany super dokladnie...? Jesli ma byc zaswiecany caly wyswietlacz, a nie gaszony, to sie nawet obejdzie bez zadnych tranzystorow, ale bedzie potrzebne jakies napiecie odniesienia.
[ Dodano: 2011-06-13, 22:14 ]
[ Dodano: 2011-06-13, 22:14 ]
c4r0 pisze:Scalak ICL7107 ma tez pin TEST, ktory prawdopodobnie zaswieca caly wyswietlacz.
nota katalogowa ICL7107, str. 7 pisze:The second function is a “lamp test”. When TEST is pulled
high (to V+) all segments will be turned on and the display
should read “1888”. The TEST pin will sink about 15mA
under these conditions.
CAUTION: In the lamp test mode, the segments have a constant DC
voltage (no square-wave). This may burn the LCD display if maintained
for extended periods.
Znalazłem w EdW fajny artykuł opisujący kostki 7106/07 i w przypadku 7107 za zaświecenie wszystkich segmentów może też posłużyć wejść 37, tylko nie wiem jeszcze co tam trzeba podać
W moim przypadku krok napięciowy dajązy zmieną na wyświetlaczu o 0,1, to 12,5mV więc chyba jest to na tyle duży zakres aby tą dolną granicę w miarę dokładnie określić.
A tak poza konkursem. W jaki sposób przesunąć "0" na wyświetlaczu? Aby 0 wyświetlało się np dla 1,3V?
__
No właśnie doczytałem, że może się uszkodzić wyświetlacz przez ten TEST ;/
__
Nie wiem czy dobrze rozumiem z karty katalogowej, że jedno z wyjść tego komparatora daje przebieg prostokątny?
A tak poza konkursem. W jaki sposób przesunąć "0" na wyświetlaczu? Aby 0 wyświetlało się np dla 1,3V?
__
No właśnie doczytałem, że może się uszkodzić wyświetlacz przez ten TEST ;/
__
Nie wiem czy dobrze rozumiem z karty katalogowej, że jedno z wyjść tego komparatora daje przebieg prostokątny?
Ostatnio zmieniony 13 cze 2011, 21:52 przez Dominik1, łącznie zmieniany 1 raz.
Takie cos to bez problemu da rade i nie potrzeba nawet zadnej ingerencji w woltomierz. Po prostu musialbys dorobic oddzielny uklad z dioda swiecaca, i sygnal mierzony doprowadzic i do woltomierza i do tego ukladu. Jak chcesz schemat to poszukaj jakiegos "sygnalizatora rozladowania baterii". Uklad taki sam, tylko napiecie zaswiecenia diody trzeba bedzie zmienic.