Bramka NAND CMOS

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 17 kwie 2011, 8:13

Tak jak już pisałem wyładowanie elektrostatyczne modeluje się za pomocą kondensatora o małej pojemności naładowanego do napięcia większego od 2.5KV.
I kondensator ten włącza się między pin wejściowy a którąś z szyn zasilania.

Merki_1988
Użytkownik

Post autor: Merki_1988 » 18 kwie 2011, 19:07

Hmm no tak ale czy to w pełni odzwierciedla realne warunki gdy dotkniemy jednym palcem pinu wejściowego? Cały czas myślę, że zabezpieczenie to działa właśnie wtedy, niezależnie czy dotkniemy drugim palcem np pinu zasilającego.

Bo w tym przypadku wydaje mi się, że po trochu zadziałają oba kondensatory (ten modelujący oraz zabezpieczający), tak?

Więc jak jest z tym zabezpieczeniem? Czy ma prawo się coś uszkodzić gdy dotkniemy tylko jednym palcem czy muszą być co najmniej dwa? Szczerze to już sam się pogubiłem, chyba odpowiednią lekturę musze skołować ;)

Alechaw
-

Post autor: Alechaw » 25 maja 2011, 22:52

To nie tylko palec tworzy kondensator modelujący. Palec jest jedną elektrodą. Na szynie zasilania gromadzi się ładunek względem ziemi i na palcu też (takie dwa kondensatory połączone szeregowo tworzące jeden modelujący). Przy dużej różnicy ładunków nastąpi ich wyrównanie - przepływ prądu.

ODPOWIEDZ