Tak jak już pisałem wyładowanie elektrostatyczne modeluje się za pomocą kondensatora o małej pojemności naładowanego do napięcia większego od 2.5KV.
I kondensator ten włącza się między pin wejściowy a którąś z szyn zasilania.
Bramka NAND CMOS
-
Merki_1988
- Użytkownik
Hmm no tak ale czy to w pełni odzwierciedla realne warunki gdy dotkniemy jednym palcem pinu wejściowego? Cały czas myślę, że zabezpieczenie to działa właśnie wtedy, niezależnie czy dotkniemy drugim palcem np pinu zasilającego.
Bo w tym przypadku wydaje mi się, że po trochu zadziałają oba kondensatory (ten modelujący oraz zabezpieczający), tak?
Więc jak jest z tym zabezpieczeniem? Czy ma prawo się coś uszkodzić gdy dotkniemy tylko jednym palcem czy muszą być co najmniej dwa? Szczerze to już sam się pogubiłem, chyba odpowiednią lekturę musze skołować
Bo w tym przypadku wydaje mi się, że po trochu zadziałają oba kondensatory (ten modelujący oraz zabezpieczający), tak?
Więc jak jest z tym zabezpieczeniem? Czy ma prawo się coś uszkodzić gdy dotkniemy tylko jednym palcem czy muszą być co najmniej dwa? Szczerze to już sam się pogubiłem, chyba odpowiednią lekturę musze skołować