Blaupunkt 300

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Blaupunkt 300

Post autor: Dawid2379 » 01 mar 2011, 18:59

Mój ojciec znalazł ostatnio radio z mojej astry G, chce je wykorzystać do garażu jako zwykłe radio, kopiłem kiedyś nowe wiec te jest nie potrzebne. Pamiętam ze radio jest kodowane, mam kod tylko nie pójdę do auta i go nie odkoduje po to by znowu je odłączyć od zasilania ponieważ znowu będzie rozkodowane, da się to jakoś przerobić? pozbyć się jakiś podzespołów? czy to jest tak skonstruowane ze po prostu nie ma takiej możliwości tylko radio będzie działało w aucie (jest tam wyświetlacz dzięki któremu można radio zakodować aby działało) Szukałem w google ale niestety problemy związane z tym radiem dotyczą tylko kodowania radia a ja kod mam.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2011, 17:33 przez Dawid2379, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 01 mar 2011, 19:41

Ani jednego słowa nie rozumiem.
Napisz to w języku polskim.
Zapytaj na elektrodzie :)

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 01 mar 2011, 19:49

Kod będzie raczej zapisany w procesorze. W internecie jest trochę napisane o rozkodowywaniu tego radyjka, ale wymaga to programatora i specjalnej przystawki.

Jeżeli masz kod, to można go wbić w ciemno. Najlepiej podłącz je raz jeszcze w aucie, i potrenuj sobie wbijanie kodu. Zapamiętaj dokładnie ile razy trzeba było wcisnąć każdą cyfrę, bo w niektórych radiach wbijanie zaczynało się od 0000, w innych od 1000, a jeszcze w innych od ---- i dopiero po naciśnięciu klawisza wskakiwało 0---. Nie znam na pamięć tego modelu, więc nie pamiętam jak było w tym przypadku.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 01 mar 2011, 19:51

Podejrzewam, ze jest to celowo zrobione tak, zeby bylo trudno obejsc. Radio musi po prostu byc caly czas zasilane, zeby nie trzeba bylo za kazdym razem wpisywac kodu. Poza tym, jak chcesz uzywac radio poza samochodem to "wynajdz" sobie jakies niesamochodowe...

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 01 mar 2011, 19:54

Na czas przenoszenia radia musisz mieć +12V do pamięci żeby się nie wyzerowała i po kłopocie :D

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 01 mar 2011, 20:12

Myślałem aby się pozbyć tej części która odpowiada za kodowanie ale na pewno jest to tak zrobione ze bez niej i inne funkcje radia nie działają, wiec nie ma to sensu. Odnośnie zasilania radia to tak musi być ono cały czas podłączone pod 12V wiec jak podłącze jakiś zasilacz w garażu to lipa bo często brakuje tam prądu ponieważ przewód jest poprowadzony do domu i często odłączany od zasilania na noc:( ( wbijanie kodu codziennie będzie denerwujące) I tak, chciałbym mieć niesamochodowe radio ale czasem są ważniejsze wydatki niż kupno radia do garażu, a skoro nie planujemy kupić to pytam o te samochodowe:) Szkoda ze fabrycznie nie ma możliwości wyłączyć tej funkcji kodowania(skoro jest się właścicielem i zna kod), Dziękuje za podpowiedzi, Pozdrawiam

Na forum piszemy w języku polskim. Proszę stosować zasady ortografii i interpunkcji.
mathieiov
Ostatnio zmieniony 01 mar 2011, 20:24 przez Dawid2379, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ