Impulsowy ściemniacz dużej mocy

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Fryta86
-

Impulsowy ściemniacz dużej mocy

Post autor: Fryta86 » 27 sty 2011, 17:31

Witam.
W naszej gazecie w numerze 11/99 został opublikowany układ przedstawiający "Impulsowy ściemniacz dużej mocy" (kit avt 2386). Informacje na jego temat są ogólnie dostępne dlatego nie będę się tu rozpisywał jak to działa i do czego służy.

Wszystko na temat << KLIK >>

Chciałbym sobie złożyć ten układ ale doszedłem do wniosku że sporo pracy a układ daje tylko połowiczny efekt. Mam na myśli to że efektem pracy tego układu jest efektowne wygaszanie się świateł w określonym czasie - efekt kinowy - super!
Tylko że brakuje mi jeszcze żeby układ był bardziej uniwersalny i ten sam efekt był podczas uruchamiania świateł - czyli powolne rozjaśnianie w określonym czasie (czasy można regulować).

Jestem po technikum elektrotechnicznym ale mój poziom wiedzy nie pozwala mi na rozbudowę tego układu. Będę wdzięczny za fachową pomoc - ze swojej strony obiecuję że jeśli układ zostanie tu "rozbrojony" teoretycznie, ja zamieszczę na koniec wszelkie informacje z prac nad układem włącznie ze zdjęciami i filmem ukazującym efekt końcowy :)

Jeśli się nie uda - trudno złożę sobie gotowy kit i tyle. Ale myślę że fajnie było by rozwinąć ten projekt - uważam że tego typu układem było by spore zainteresowanie w kręgach motoryzacyjnych. Tak więc zachęcam wszystkich których wiedza jest większa od mojej do współpracy!

gomarko
-

Post autor: gomarko » 28 sty 2011, 14:54

To wymaga zmiany podłączenia układu
Będzie musiał być cały czas zasilany
Załączniki
avt2386.jpg
:)
avt2386.jpg (19.42 KiB) Przejrzano 4115 razy

Fryta86
-

Post autor: Fryta86 » 30 sty 2011, 15:25